Versatel geeft bijna gratis opties

Versatel, exploitant van een glasvezelkabelnetwerk, heeft zijn directie dit jaar en vorig jaar opties op aandelen van het bedrijf verstrekt die al geld waard zijn vanaf een koers van 2 eurocent.

Door deze uitoefenprijs te kiezen worden de houders van de opties zo goed mogelijk beschermd tegen koersdalingen.

Dit blijkt uit financiële gegevens die Versatel heeft gedeponeerd bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities & Exchange Commission (SEC). Versatel is daartoe verplicht omdat het bedrijf in Nederland én in de Verenigde Staten een beursnotering heeft.

Bij een beurskoers van Versatel van meer dan 2 eurocent zijn de opties geld waard. De koers van de aandelen van Versatel is vorig jaar van een piek van 80,35 euro gekelderd naar 4 euro vanmiddag.

Een woordvoerster van Versatel erkent dat de opties als ,,een cadeautje'' kunnen worden opgevat. De opties zijn een financiële prikkel voor de managers en moeten Versatel ook op de ,,behoorlijk competitieve arbeidsmarkt'' helpen mensen vast te houden.

Vorig jaar verstrekte Versatel 400.000 opties tegen een uitoefenprijs van 2 eurocent, zo blijkt uit de stukken die bij de SEC zijn gedeponeerd. Dit jaar volgden 122.000 opties tegen dezelfde uitoefenprijs.

Uit de informatie aan de SEC blijkt dat de opties aan zes directieleden zijn verstrekt. De opties kunnen pas over twee jaar worden uitgeoefend, en hebben dan nog een looptijd van vijf jaar.

,,Er is geen enkele reden om managers te belonen zonder dat zij financieel risico lopen'', zegt adjunct-directeur F. van `t Groenewout van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). ,,De hele werking van een prikkel gaat zo verloren. Het is een cadeautje op kosten van de aandeelhouders, die wel kampen met grote verliezen.''

Versatel kwam vorig jaar in conflict met de Belastingdienst naar aanleiding van de verstrekking van opties voorafgaand aan de beursgang in 1999. Die zaak loopt nog.

Telefoon en internetbedrijven worstelen met de enorme smak die hun beurskoersen de afgelopen 12 maanden hebben gemaakt. Daardoor zijn de aandelenopties van directie en medewerkers, die een jaar geleden nog een goudmijn leken, nu zo goed als waardeloos geworden. Afgezien van de opties met een uitoefenprijs van 2 eurocent heeft Versatel bijvoorbeeld ook nog opties met een uitoefenprijs van 79.19 euro verstrekt.

    • Menno Tamminga