Verdachte in maatpak dankzij advocaat

Verdachten die moeten verschijnen voor het Rwanda- of Joegoslavië-tribunaal zijn niet alleen betrokken bij misdaden tegen de menselijkheid. Frauderen kunnen ze ook. Dat blijkt uit een intern onderzoek van de Verenigde Naties. Een aantal verdachten maakt zich hoogstwaarschijnlijk schuldig aan een gewiekst `fee-splitting arrangement' met de eigen advocaat. Verdachten die de kosten van een advocaat niet zelf kunnen opbrengen, krijgen er één door de VN betaald. Alle verdachten in het Rwanda-tribunaal maken van deze regeling gebruik, slechts vier verdachten in het Joegoslavië-tribunaal betalen hun verdediging uit eigen zak.

Het geld blijkt echter nogal eens bij de verdachte zelf terecht te komen. Het onderzoeksbureau kwam de fraude op het spoor toen in de cel van sommige verdachten allerlei dure computer- en geluidsapparatuur opdook. Ook bleken advocaten regelmatig cadeau's mee te nemen voor verdachten met wie ze niet werkten. Andere advocaten namen weer vrienden of familieleden van verdachten in dienst.

Eén verdachte, die volgens het rapport gekleed ging in een duur designer-pak, nodigde de onderzoekers uit in zijn ,,residentie'' rond te kijken. Ondanks deze aanwijzingen heeft het onderzoeksbureau echter nog geen harde bewijzen kunnen vinden.