Tennissport voert campagne tegen doping

De internationale tennissport is gisteren in Den Bosch een wereldwijde campagne tegen verboden middelen begonnen. De bedoeling is de tennisjeugd te wijzen op de gevaren van doping. Bij twaalf Europese jeugdtoernooien worden de spelers geconfronteerd met documentatie over de gevaren van doping.

Het startschot van de actie werd gegeven aan de vooravond van het Davis-Cupduel tussen Nederland en Duitsland dat vrijdag in de Brabanthallen begint. De campagne wordt geleid door de Internationale Tennis Federatie (ITF), de Europese Tennis Associatie en de Internationale Rolstoel Tennis Associatie. De Europese Unie draagt een deel van de kosten.

De nieuwe campagne onderscheidt zich van eerdere voorlichtingsteksten waarin werd volstaan met de mededeling dat doping ongezond is. Nu wordt duidelijk gemaakt dat gebruik van anabole steroïden kan leiden tot lichamelijke afwijkingen.

De Italiaanse voorzitter Ricci Bitti van de ITF verklaarde op het symposium in Den Bosch dat hij zal blijven proberen de tennissport schoon te houden. ,,Wij zijn er trots op dat tennis wat betreft doping zo'n voorbeeldige sport is. Het beroepstennis heeft enkele problemen gehad. Met deze actie willen we de jeugd nogmaals wijzen op de gevaren voor de gezondheid.''

Bitti refereerde aan het hoge aantal dopingcontroles (bijna elfhonderd per jaar) in het profcircuit. Hij verwees niet naar de veel hogere aantallen controles in de atletiek (circa tienduizend) en de wielersport (circa vijftienduizend).

De positieve geluiden uit de mond van Bitti staan haaks op de kritiek van de Amerikaanse oud-speler Jim Courier. Hij stelde een paar jaar geleden het taboe van doping in de tennissport aan de kaak. De uitspraak van Courier leidde tot heftige reacties van sommige collega's die van niets zeiden te weten. De Duiter Boris Becker en de Nederlander Paul Haarhuis stelden ook vast dat doping in de tennissport aan de orde was.

De Tsjechische tennisser Petr Korda werd in 1998 betrapt op het gebruik van nandrolon. In 1995 werden de Zweed Mats Wilander en de Tsjech Karel Novacek schuldig bevonden aan het gebruik van cocaïne.