Spot en hoon na opening nieuw vliegveld Athene

De eerste dagen van het donderdag geopende vliegveld Eleftherios Venizelos ten oosten van Athene waren vol barensweeën. Weliswaar zijn de buitenlandse vliegmaatschappijen tevreden over de technische afhandeling, maar Olympic Airways, die voor zestig procent de gebruiker is, bleek totaal onvoorbereid op de nieuwe constellatie.

Bijna de helft van haar vluchten naar binnen- en buitenland kende vertragingen van enkele tot vele uren, tientallen vluchten moesten worden geannuleerd en duizenden passagiers raakten tijdelijk hun bagage kwijt. Wat het ergste was: het ontbrak zowel bij Athene als op de andere Griekse vliegvelden aan de meest elementaire informatie. Het personeel was zo mogelijk nog wanhopiger dan de passagiers.

De meeste blaam treft Olympic Airways, maar voor de gebrekkige behandeling van de bagage is ook de Duitse leiding van het vliegveld verantwoordelijk. Er ontstonden voorts grote parkeerproblemen – aan de ondergrondse parkeerplaats moet nog worden begonnen, omdat het onduidelijk is wie voor de kosten hiervan moet opdraaien, de firma Hochtief of de Griekse instanties. Deze kwestie is aan arbitrage voorgelegd.

Als verzachtende omstandigheid voerden managers het feit aan dat een gloednieuw vliegveld de eerste dagen nooit goed kan functioneren. Dat van Seoul, gelijktijdig geopend, moest na enkele uren alweer sluiten, hetzelfde is in Hongkong en Kuala Lumpur gebeurd en ook het vliegveld Malpensa bij Milaan is nog steeds niet op orde. Dat Venizelos wél open kon blijven wordt als bijzondere verdienste aangemerkt. Feit is dat de chaos van de eerste dagen reeds begint te wijken.

Politiek werkt het gebeurde in het voordeel van de oppositieparij Nieuwe Democratie, die had aangeraden de ingebruikneming uit te stellen tot na de zomer. Weliswaar had zij gewaarschuwd voor het gebrek aan aanvoerwegen, hetgeen de eerste dagen juist erg meeviel. Maar de ND-leiders konden terecht spotten met het feit dat de ministers van Verkeer en Openbare Werken, die vóór de opening dagelijks ter inspectie op het vliegveld verschenen, daar tijdens de echte chaos wijselijk weg bleven.

De ND beleefde trouwens dit weekeinde een succesvol congres waarop het vereerde kopstuk Jorgos Soufliás, drie jaar geleden om een futiliteit geroyeerd, onder inmense vreugde als verloren zoon werd ingehaald. De partij, die de verkiezingen vorig jaar nipt verloor, vertoont momenteel een cohesie die de sterk verscheurde socialistische regeringspartij PASOK haar moet benijden.

    • F.G.Van Hasselt