`Sabena heeft de bodem bereikt'

De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena heeft vorig jaar een verlies van 13,1 miljard frank (325 miljoen euro) geleden na een verlies van 563 miljoen frank in 1999. Topman Christoph Müller onderstreepte gisteren dat ,,Sabena de bodem heeft bereikt'' en dat het ,,vanaf nu alleen maar beter kan gaan''. Hij wilde niet ingaan op de vraag of SAirGroup (o.a. Swissair) aandeelhouder van Sabena blijft. SAirGroup (49,5 procent aandeelhouder) maakte deze week een dramatisch verlies van 2,9 miljard Zwitserse franc bekend.

Het lijkt uitgesloten dat SAirGroup het vorig jaar gesloten akkoord met de Belgische staat zal uitvoeren om meerderheidsaandeelhouder te worden. Mogelijk moet dan een schadevergoeding worden betaald. Volgens Muller worden gezamenlijke structuren aangepast, waardoor Sabena meer autonoom kan beslissen.

Sabena zag vorig jaar de omzet met 9,3 procent stijgen tot 98,3 miljard frank. Het aantal passagiers steeg met 9,7 procent tot 11 miljoen, terwijl de bezettinsgraad met 1,9 procentpunt tot 67,5 procent toenam. Op de Europese vluchten (bijna 9 miljoen passagiers) daalde de bezettingsgraad licht tot 61 procent. Topman Müller schreef het verlies onder meer toe aan hoge brandstofprijzen, een ongunstige dollarkoers, hoge kosten van vlootvernieuwing en overcapaciteit in de luchtvaart. Ook het aan de grond houden van enkele toestellen wegens overcapaciteit droeg bij aan het verlies. Sabena gaat op een aantal lijnen met kleinere toestellen vliegen.

Müller zei dat eind deze maand een `strategisch' plan klaar is. Onlangs werd met de bonden overeenstemming bereikt over het besparingsplan Blue Sky, waarna SAirGroup en de Belgische staat het kapitaal verhoogden. Volgens Müller heeft de SAirGroup geen geld om winstgevende Sabena-activiteiten als catering en onderhoud over te nemen. Die staan nu te koop. Met de opbrengst wordt het eigen vermogen versterkt.