NOKIA'S NETWERK VAN SCHULDENAREN

Is Nokia's jongste deal over de aanleg van mobiele infrastructuur goed of slecht nieuws voor beleggers? De voordelen zijn duidelijk genoeg. Nokia heeft een contract van 1,5 miljard euro in de wacht gesleept om apparatuur voor UMTS-verbindingen te leveren aan France Telecom (FT), zijn mobiele divisie Orange, en MobilCom, het Duitse telecomconcern waarin FT een belang van 28 procent heeft.

De deal bezegelt de rol van Nokia als de voorkeursleverancier van Orange, een van de grootste mobiele telefoonbedrijven ter wereld. Het Finse Nokia wedijvert, in Europa althans, met het Zweedse Ericsson om het leiderschap op de markt voor mobiele infrastructuur. De voordelen moeten wel afgewogen worden tegen de nadelen. Nokia is van plan om zelf meer dan 2 miljard euro voor te financieren. Dat bedrag, dat hoger is dan de waarde van de te financieren apparatuur, is al frappant genoeg. Maar Nokia wilde niet zeggen hoe het risico door de drie beoogde leners zou worden gedeeld, met als excuus dat de regeling nog moest worden uitgewerkt.

De risico's zijn heel verschillend. Orange heeft een sterke balans, terwijl FT gebukt gaat onder een schuldenlast van 61 miljard euro. MobilCom baart de meeste zorgen. Nadat het bedrijf 8 miljard euro heeft betaald voor een licentie, bouwt het nu uit het niets een UMTS-netwerk op de zwaarst bevochten markt van Europa.

Door MobilCom een handje te helpen, heeft Nokia zijn kansen op een goede deal met FT en Orange vergroot. Of het de moeite waard is geweest, hangt ervan af hoeveel geld MobilCom mag lenen en of FT daar garant voor staat. Wat dat betreft tasten Nokia's beleggers in het duister.

De onzekerheid is nog vergroot doordat MobilCom, slechts een paar uur na de onthulling van het financieringsplan, bekend heeft gemaakt dat het met een concurrent onderhandelt over het delen van de kosten van netwerkapparatuur. Daardoor zouden de risicos voor Nokia verminderd kunnen worden. Het Finse concern heeft misschien een goede deal afgesloten, maar totdat er meer over bekend is, kunnen de aandeelhouders daar nog niet gerust op zijn.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly