Nokia leent aan klanten miljarden

Het Finse telecombedrijf Nokia heeft gisteren een krediet verstrekt van 2 miljard euro (4,4 miljard gulden) aan Orange, de op één na grootste aanbieder van mobiele telefonie in Europa. Orange krijgt dat krediet om bij Nokia voor 1,5 miljard euro aan apparatuur te kunnen kopen voor netwerken voor de nieuwe generatie mobiele telefonie (3G of UMTS).

Dit soort `leverancierskrediet' is niet ongebruikelijk, maar een percentage van dik boven de 100 is aan de hoge kant. Voor telecombedrijven als Orange en KPN, dat ook onderhandelt met leveranciers, is het een welkome aanvulling op hun kredieten bij banken. Telecombedrijven hebben afgelopen jaar tientallen miljarden euro geïnvesteerd om op veilingen licenties te kopen en moeten nog tientallen miljarden investeren in de bouw van netwerken.

,,Op de korte termijn zien dit soort deals er goed uit'', zegt analist M. Fleskens van zakenbank Metzler. ,,De netwerken worden besteld en hoeven voorlopig niet betaald te worden. Maar op de lange termijn is het lood om oud ijzer, want de rekening moet een keer worden voldaan.''

Nokia was de grootste partij in het gisteren bekend gemaakte contract met Orange, een dochterbedrijf van France Telecom met een eigen beursnotering. In Frankrijk gaat Nokia samenwerken met Alcatel en in Duitsland samen met Ericsson. Eerder deze week werd bekend dat Nokia ook leverancier is van (en krediet geeft aan) het Britse mobiele-telefoniebedrijf Hutchison 3G UK.