Niet `sufgebeukt'

Onderhandelaar Hubert Vankan (32) van de Vereniging voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) loopt naar eigen zeggen `al heel wat jaartjes mee in de BV Nederland'. Voor de Unie BLHP was hij onder meer actief bij Unilever en Philips. In Sittard was hij betrokken bij het opstellen van een sociaal plan voor fuserende woningcorporaties.

Sinds januari dit jaar is hij door de Unie voor twee jaar gedetacheerd bij de spoorwegvakbond. Het Financiële Dagblad noemde hem `sufgebeukt', nadat hij liet doorschemeren de vaste trajecten bij de NS als onafwendbaar te beschouwen. Het zou alleen nog gaan om `de manier waarop'.

De voorzitter van de VVMC, Jan Arndt, beschouwt zijn onderhandelaar daarentegen als `zeer krachtig' en `standvastig'. ,,Wij hebben al van af januari 2000 een lijn uitgezet, en Hubert houdt zich daar aan'', zegt hij. Die lijn houdt in dat het conflict met de NS alleen door een commissie van wijzen op te lossen is, een doel dat zondag vrijwel bereikt leek.

Het kostte de Limburger Vankan afgelopen zondagnacht echter zichtbaar moeite om de aangekondigde staking op het laatste moment af te blazen. Maar het feit dat maandag alle treinen reden, bewijst volgens Arndt dat Vankan `heel helder' en `transparant'met de achterban weet te communiceren.

De VVMC wordt de meeste radicale van alle spoorwegbonden genoemd. Vankan staat volgens een woordvoerster binnen de Unie echter bekend als ,,oplossingsgericht'' en ,,heel oprecht''. Mede daarom hebben ze hem dit, ,,bijzonder zware pakket'' toevertrouwd.

Voordat Vankan professioneel onderhandelaar werd, werkte hij in de zorgsector, als verpleegkundige, groepsleider en later als sociotherapeut. Hij was regiobestuurslid van NU'91, de vakorganisatie die tien jaar geleden verpleegkundigen en verzorgenden wist te mobiliseren voor een betere waardering.