MRSA bij patiënten Volendam

Vier Volendamse brandwondpatiënten zijn besmet met de tegen antibiotica resistente MRSA-bacterie en kunnen daarom voor hun behandeling en vervolgoperaties niet in een Nederlands ziekenhuis terecht. De vier waren na de cafébrand in Volendam op 26 december in buitenlandse ziekenhuizen opgenomen omdat Nederlandse brandwondencentra geen plaats hadden. Twee van de patiënten liggen nog in Belgische ziekenhuizen en hebben ziekenhuiszorg nodig. Een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt dat het niet noodzakelijk om hen naar een Nederlands ziekenhuis over te brengen, maar het zou voor de patiënten en hun familie wel veel prettiger zijn.

Een andere patiënten met MRSA ligt momenteel in een geïsoleerde kamer in een Van der Valk-motel bij Volendam. De inspectie noemt dat ``geen ideale situatie, die ongetwijfeld te maken heeft met het feit dat het Waterlandziekenhuis geen plaats heeft voor de een MRSA-patiënt met brandwonden.'' Het Waterlandziekenhuis in Purmerend is het streekziekenhuis voor Volendam. Het ziekenhuis zei vanmorgen dat het meerdere kamers met mogelijkheden voor isolatie heeft. De Inspectie voor de Gezondheidszorg bespreekt vanmiddag met de betrokken zorgverleners.

De MRSA-bacterie behoort tot de soort Staphylococcus aureus, een in principe onschuldige bacterie die bij veel mensen op de huid, in de neus en rond de anus leeft. Mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen echter levensbedreigende infecties oplopen.