Mobiele scanner

De marchechaussee denkt met een mobiele röntgenscanner een apparaat te hebben gevonden dat illegalen in containers en vrachtwagens kan opsporen. Het apparaat zou beter zijn dan de CO2-meter die diverse rederijen in de strijd tegen de verstekelingen hebben geïnstalleerd.

Vooral de rederijen die naar Groot-Brittannië varen, hebben veel last van illegalen. Elke in Engeland aangetroffen verstekeling kost 2000 pond plus de kosten van de repatriëring. Rederijen gingen daarom vorig jaar over op de aanschaf van de CO2-meters.

Mede daardoor vond de Stena Line in Hoek van Holland dit jaar al 74 illegalen, een flinke stijging ten opzichte van de 150 over 2000. Ook P&O North Sea Ferries in Europoort `vangt' meer verstekelingen, maar wil niet zeggen hoeveel. In Calais heeft P&O dankzij de kooldioxidemeters dit jaar 1700 illegalen opgepakt.