MENS EN MEDIA: TOM (10)

Tom Kayzel computert sinds zijn zesde. Op zijn zevende zat hij op het internet. Het liefst speelt hij Sims. Daarmee kun je een hele familie stichten en huisvesten. Verder Dungeon Keeper, Super Mario World, Skunny en Rayman I. Internet bewijst zijn dienst als het gaat om spelletjes voor zijn Nintendo-64. Dan raadpleegt hij gespecialiseerde websites, die hem de oplossing geven. Hoe je iemand moet verslaan. Of hoe je een bepaald level tot een goed einde brengt. Tom heeft lang haar, met een scheiding in het midden. Net als Link uit het Nintendo-spel Zelda.

Als hij iets op internet zoekt, begint hij bij Ilse of Vindex. Alleen jammer dat zijn favoriete sites Engelstalig zijn. Dan moet hij steeds zijn vader vragen om te vertalen. Internet is ook handig als je wil weten hoe een tv-serie verloopt. Van Dragonball Z heeft hij zo'n 500 samenvattingen gelezen. Die afleveringen hoeft hij niet meer te zien – hij kan zijn tijd wel beter besteden. Met het downloaden van emulatoren bijvoorbeeld, waarmee je Gameboyspelletjes kunt spelen. E-mailen vindt hij makkelijk. Vooral voor geheime boodschappen aan leden van een geheime club.

In het weekeinde kijkt Tom naar Fox Kids. Pokémon of Digimon. Om wakker te worden. Want eigenlijk vindt hij die series heel stom. Hij kijkt naar Sesamstraat, Jeugdjournaal en Klokhuis. Villa Achterwerk is hem te kinderachtig geworden. Als hij nog op is, kijkt hij met zijn ouders mee naar het NOS Journaal. Bij het Jeugdjournaal worden hem de onbelangrijke dingen te groot, en de belangrijke dingen te klein uitgemeten. Hij wil weten wat er in de wereld gebeurt. Waar oorlog is, of een aardbeving.

Tom heeft een hekel aan het herkauwen van nieuws. Hebben ze net uitgelegd bij welke dieren mond- en klauwzeer voorkomt, krijg je hetzelfde verhaal een uur later opnieuw. Van sportprogramma's interesseren hem vooral de minder bekende sporten. Schermen bijvoorbeeld, wat hij zelf ook doet. Zaterdagavond kijkt hij naar Spijkers met koppen. Cabaret vindt hij leuk: Freek de Jonge, Youp van 't Hek. Aan romantische komedies heeft Tom een hekel: te veel romantiek, te weinig komedie.

    • Tom Rooduijn