Legerkamp van beleg Breda in 1637 ontdekt

Archeologen hebben in het gebied Steenakker bij Breda een compleet legerkamp uit de Tachtigjarige Oorlog gevonden. Het is de eerste keer dat een volledig legerkamp uit die tijd is ontdekt. Uit historische kaarten blijkt dat het vier hectare grote kamp deel uitmaakte van de belegeringslinie van stadhouder Frederik Hendrik in 1637. De 30 kilometer lange linie bestond uit wallen, loopgraven, legerkampen en schansen. Eind vorig jaar zijn in de nabijheid de graven van vijf mannen gevonden. Het staat nu vast dat zij aan het beleg van de stad hebben meegedaan.

Gedurende de Tachtigjarige Oorlog is Breda vijf keer van bezetter gewisseld. De stad lag als vestingstad voortdurend in de frontlinie. De laatste belegering gebeurde onder leiding van Frederik Hendrik, de `Stededwinger'. Het Staatse leger veroverde in 1637 na 52 dagen de door de Spanjaarden ingenomen stad. Brabant werd daarmee definitief bij de Republiek ingelijfd.

In het gebied Steenakker zijn de laatste jaren verschillende interessante historische vondsten gedaan. Daaruit is gebleken dat het gebied al in de Midden-Bronstijd (1800 tot 1100 v.Chr.) was bewoond. Er is een grafveld uit de IJzertijd (800 tot 12 v.Chr.) aangetroffen, bewoning door Romeinen (0 tot 300 n.Chr.) en Merovingische bewoning. De opgravingen in Breda gaan nog tot november van dit jaar door. Daarna wordt er op Steenakker een industrieterrein aangelegd.