Koštunica blijft tegen uitlevering

De president van Joegoslavië, Vojislav Koštunica, heeft gisteren een snelle uitlevering van zijn voorganger Slobodan Miloševic aan het VN-tribunaal in Den Haag van de hand gewezen, ondanks aandringen van het westen.

,,Mijn gedachten gaan niet uit naar Den Haag. We hebben wel iets anders aan ons hoofd'', verklaarde Koštunica. De president liet weten met het tribunaal te willen samenwerken, maar de berechting van Miloševic moet in eigen land plaats vinden. ,,Samenwerking betekent niet alles accepteren. Het betekent niet: iets wat met de waardigheid van natie en staat samenhangt plaatsen boven iets dat neerkomt op een handvol dollars'', aldus Koštunica op een persconferentie. ,,De uitlevering van Miloševic is op dit moment geen prioriteit voor Joegoslavië.''

Het VN-tribunaal beschuldigt Miloševic van oorlogsmisdaden in Kosovo. De premier van Servië, Zoran Djindjic, liet gisteren weten dat Miloševic wellicht in Joegoslavië zelf ter verantwoording wordt geroepen voor oorlogsmisdaden.

President Koštunica bekritiseerde gisteren ook de manier waarop de arrestatie heeft plaatsgevonden. Miloševic gaf zich zondagochtend over, na twee mislukte arrestatiepogingen. ,,De arrestatie was klungelig en ondoordacht'', aldus Koštunica. Hij zei zelf pas na het begin van de operatie op de hoogte te zijn gesteld. Zijn kritiek treft premier Djindjic, verantwoordelijk voor de gang van zaken. Tussen beide mannen heerst een felle machtsstrijd.

Het beroep dat Miloševic zondag aantekende tegen zijn voorarrest, werd gisteren verworpen. De voormalige president wordt vooralsnog beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik. De Servische autoriteiten onderzoeken echter of de aanklacht kan worden uitbreid. Zo zou Miloševic opdracht hebben gegeven voor moord op politieke tegenstanders. De Servische minister van Binnenlandse Zaken, Dušan Mihajlovic, heeft de mogelijkheid van de doodstraf laten doorschemeren.

Intussen rommelt het in Miloševic' Socialistische Partij, de SPS. Gisteren trad de Servische president Milan Milutinovic af als vice-voorzitter en lid van het bestuur van de SPS. Wel blijft hij lid van de partij. Milutinovic wordt, evenals Miloševic, gezocht voor oorlogsmisdaden door het Joegoslavië-tribunaal. Hij zei zijn partijfuncties op te geven als gevolg van ,,druk'' vanuit de partij. De druk is afkomstig van de hardliners, die hem kwalijk nemen dat hij heeft ingestemd met vervroegde verkieizngen in december. De SPS verloor die verkiezingen.