Jiang Zemin eist excuses VS aan China

De Chinese president Jiang Zemin eiste vanochtend dat Amerika zijn excuses zou aanbieden voor de botsing afgelopen zondag tussen een Amerikaanse spionagevliegtuig en een Chinese jachtvlieger.

China ging niet in op de eis gisteren van de Amerikaanse president Bush om het EP-3E spionagevliegtuig en zijn 24-koppige bemanning zo snel mogelijk te laten gaan. Na de botsing met de Chinese F-8 straaljager, die neerstortte in zee, maakte het beschadigde Amerikaanse toestel een noodlanding op Chinees grondgebied. Ondertussen maakten medewerkers van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking toespelingen op een mogelijke strafrechtelijke vervolging van de bemanning, 21 mannen en 3 vrouwen, van het spionagevliegtuig. Tegen hen loopt nu een onderzoek.

Jiang zei gisteren dat ,,Amerika alle verantwoordelijkheid voor de botsing op zich dient te nemen''. Volgens het officiële Chinese persagentschap Xinhua zei de Chinese leider: ,,De Amerikaanse zijde zou zijn verontschuldigingen moeten aanbieden aan het Chinese volk.'' Jiang die sprak aan het eind van een officiële tournee door Latijns Amerika eiste dat de VS ,,iets positiefs onderneemt om de ontwikkeling van de Amerikaanse Chinese betrekkingen te versoepelen, in plaats van verklaringen uit te geven waar goed en fout door elkaar worden gehaald en die onze relaties beschadigen.''

In Washington had Bush gisteren een korte verklaring uitgegeven waarin hij had gedreigd dat de verhoudingen tussen beide landen beschadigd zouden kunnen worden als vliegtuig met bemanning niet snel werden geretourneerd. Het vliegtuig, dat vol zit met geheime spionageapparatuur, wordt beschouwd als een belangrijke vangst voor de Chinezen. Het is onduidelijk of de Amerikaanse bemanning genoeg tijd heeft gehad relevante bestanden te vernietigen.

Amerikaanse diplomaten werden gisteravond voor het eerst toegelaten tot de Amerikaanse bemanning die het volgens hen naar omstandigheden goed maakt.

In reactie op een Chinese eis dat Amerika ophoudt met vluchten bij de Chinese kust, liet het Pentagon weten dat dit ,,onwaarschijnlijk'' is.