Heldhaftige inhaalrace Galatasaray tegen slap Real

Galatasaray heeft gisteravond in een meeslepende wedstrijd tegen Real Madrid een 2-0 achterstand omgebogen in een 3-2 overwinning. In het andere duel in de kwartfinale van de Champions League won Bayern München met 1-0 bij Manchester United. De returns worden over twee weken gespeeld.

In Istanbul vierden dertigduizend Turken een klein volksfeest na de heroïsche inhaalrace van Galatasaray tegen Real Madrid. De thuisploeg ging na de pauze zonder schroom op zoek naar eerherstel. Opgezweept door het uitzinnige publiek, voorzien van twee fanatieke invallers en geholpen door het arrogante spel van Real, slaagde de thuisploeg in zijn opzet. De Spaanse titelhouder werd gered door de gong.

Real had in de slotfase geluk dat een doelpunt van Jardel wegens buitenspel werd afgekeurd en een boogbal van Okan op het dak van het doel belandde. Nu bleef de schade beperkt tot een kleine nederlaag die in Madrid kan worden goedgemaakt. Real heeft aan een kleine zege genoeg om zich voor de halve finales te plaatsen.

Het eerste duel tussen de winnaar van de UEFA Cup (Galatasaray) en de winnaar van de Champions League (Real) was een herhaling van de finale van vorig jaar om de Super Cup. Toen won Galatasaray met 2-1 dankzij een winnend doelpunt van Jardel. De Braziliaanse topscorer eiste gisteravond weer een heldenrol op. Hij zorgde met een goed geplaatste kopbal voor de 3-2 eindstand.

In de eerste helft had Real nog weinig te vrezen van Galatasaray. Real had het middenveld in handen en bood de tegenstander slechts een handvol kleine kansen. De Roemeense veteraan Hagi onderscheidde zich met enkele boogballen die de ver voor zijn doel staande Spaanse doelman Casillas bijna verrasten. Een kwartier voor rust scoorde de Madrileen Helguera met een kopbal na een vrije trap van Figo. Even later scoorde Makelele op aangeven van Rául.

Real dacht de tweede helft zonder kleerscheuren door te komen, maar vergiste zich in de veerkracht van Galatasaray. De Turkse kampioen heeft in de zes groepswedstrijden van de Champions League geen enkele thuiswedstrijd verloren. Met de Roemenen Hagi en Popescu in de hoofdrol begon de thuisploeg aan een inhaalrace. Oud-PSV'er Popescu is geschorst voor de return.

Galatasaray maakte vlak na rust de eerste tegentreffer. Makelele veroorzaakte een strafschop die door Umit werd benut. Vervolgens scoorde Hasan uit een voorzet van invaller Fahit. Jardel zette het stadion een kwartier voor het einde in vuur en vlam. De lange spits maakte zijn zesde treffer in de Champions League. Tot ontzetting van de aanhang keurde arbiter Collina zijn zevende doelpunt af.

Op een muisstil Old Trafford heeft Bayern München revanche genomen voor de ongelukkig verloren Europa-Cupfinale in 1999 tegen Manchester United. De Engelse kampioen was dit keer minder fortuinlijk en verdiende de 1-0 nederlaag ten volle. Het voorzichtige aanvalsspel van United was ingeven door het gevreesde countervoetbal van de Duitse kampioen. Spelmaker Effenberg en gatenvuller Jeremies waren op het middenveld superieur aann de vechtjassen Keane en Scholes.

Trainer Ferguson van United had gekozen voor een gewijzigde speelwijze. Hij liet de halfspelers Giggs (hij tekende vanmorgen nieuw vijfjarig contract) en Beckham verder van de zijlijn spelen en de centrumspitsen Cole en Solskjaer meer aan de buitenkant. Hoewel Ferguson, volgens de statistieken de meest winnende coach van het internationale topvoetbal, zich niet medeschuldig achtte, pakte zijn tactische variant verkeerd uit. Door gebrek aan individuele kwaliteiten kreeg United nauwelijks kansen.

Bayern deelde enkele plaagstoten uit, voordat invaller Zickler kon uitgroeien tot de held van de avond. De vervanger van Jancker schoot de bal eerst uit een omhaal op de lat. Vlak daarna bood hij met een kopbal invaller Paulo Sergio een moeilijk te missen kans. De Nederlander Stam, die de `statische' Jancker uit de wedstrijd had gespeeld, had minder vat op de beweeglijke Zickler. Als verzachtende omstandigheid kon Stam aanvoeren dat hij bij een schotpoging een liesblessure had opgelopen. Hij wilde niet vervangen worden.