Geweld en dialoog Israël en Palestijnen

Tegen de achtergrond van escalerende vijandelijkheden hebben Israël en de Palestijnen vandaag op hoog niveau de dialoog hervat.

Ondanks de zware Israëlische helikopteraanvallen van gisteravond op doelen van Yasser Arafats lijfwacht Eenheid-17 zaten vanmorgen de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres en de Palestijnse minister voor Internationale Samenwerking Nabil Sha'ath in Athene weer rond de tafel. Sedert de vorming van de nationale regering onder Likud-premier Ariel Sharon was het de eerste maal dat de Israëlisch-Palestijnse dialoog werd hersteld. Sharon heeft Peres echter geïnstrueerd het gesprek in Athene te beperken tot het beëindigen van de vijandelijkheden. Israëlische commentatoren en politici zeggen vandaag dat Sharon is moeten terugkomen van zijn principe dat er ,,onder vuur niet met de Palestijnen wordt onderhandeld''. Onder zware Amerikaanse druk zal vandaag nog ook de hoge Israëlisch-Palestijnse commissie die het werk van de veiligheidsdiensten probeert te coördineren, weer bijeenkomen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft volgens radio Israël de afgelopen dagen viermaal telefonisch gesproken met Arafat en Sharon.

Gistermiddag werd een baby van 15 maanden in de nederzetting Atsmon in de Gazastrook door Palestijns mortiervuur levensgevaarlijk gewond. De moeder van het kind werd eveneens met verwondingen in een ziekenhuis opgenomen. In reactie op deze Palestijnse mortieraanval gingen net voor het televisienieuws van acht uur Cobra-helikopters de lucht in. Deze beschoten vier militaire doelen van Eenheid-17 waarvan een nabij het huis van Arafat in de Gazastrook. Volgens Palestijnse bronnen werden bij deze raketaanval en bij zwaar tankvuur ongeveer 100 Palestijnen, soldaten en burgers, gewond. Minister van Defensie Eliezer is gemachtigd onmiddellijk na Palestijnse aanvallen tegen civiele doelen waarbij doden of gewonden vallen, zwaar geschut tegen de Palestijnen in te zetten.

De Israëlisch-Arabische parlementariër Ahmed Tibi liet gisteravond doorschemeren dat er reeds informele geheime contacten zijn tussen Sharon en Arafat. Volgens de Israëlische pers van vandaag heeft Omri Sharon, zoon van de premier, Arafat ontmoet. Israëlische parlementariers gaan ook weer naar Ramallah voor gesprekken met de Palestijnse leider. Yossi Katz van de Arbeidspartij werd eergisteren door Arafat ontvangen. Vandaag gaan drie vrouwelijke parlementariërs van zionistische partijen bij hem op bezoek.

Een opiniepeiling wijst vandaag uit dat 72 procent van de Israëliërs voor harder militair optreden tegen de Palestijnen is.