Geding ruiters tegen ministerie na vervoersverbod

Tien Nederlandse springruiters en de vereniging van Nederlandse Sportpaardenhandelaren (VSN) hebben vanmorgen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag een kort geding aangespannen tegen het ministerie van Landbouw. Ze protesteren tegen het verbod om paarden naar de wereldbekerwedstrijd in het Zweedse Gothenburg te vervoeren. Door het MKZ-virus geldt een algeheel vervoersverbod van paarden.

Om de start van zo veel mogelijk ruiters mogelijk te maken, heeft de Zweedse overheid de quarantaineregels verruimd. De paarden mogen naar Gothenburg worden vervoerd, als ze daarvoor vijf dagen verblijven in een land waar geen MKZ heerst. Volgens de oude regels gold een minimale periode van twee weken. De paarden zullen op z'n laatst op 7 april in een MKZ-vrij land moeten zijn. De wereldbekerfinale begint 12 april.

Voor Nederland hebben Yves Houtackers, Gerco en Wim Schröder en Jan Tops zich gekwalificeerd voor de wereldbekerfinale. Daarnaast verblijven nog een aantal buitenlandse ruiters met hun paarden op Nederlandse stallen, zoals de Amerikaan Peter Wylde en de Zweed Rolf G⊘ran Bengtsson.

De VSN wil via de rechter ook de transportbeperkingen van het ministerie van Landbouw ongedaan maken. De circa 120 paarden die via Schiphol geëxporteerd moeten worden, vertegenwoordigen een geschatte waarde van vijf tot zes miljoen gulden.

De VSN en de springruiters worden tijdens het kort geding verdedigd door de Tilburgse advocaat P. de Koning. Volgens de raadsman ,,kan deze ontheffing op het vervoers- en exportverbod worden geëist, omdat paarden in al deze gevallen uitsluitend op bedrijven verblijven waar alleen paarden worden gehouden. Daardoor is de kans op besmetting nihil''.

Voor het welzijn van de paarden heeft het algehele vervoersverbod grote gevolgen, meent dr. W. Back van de afdeling Heelkunde van de Veterinaire Faculteit in Utrecht. ,,Het huidige vervoersregime heeft zeker tien paarden het leven gekost en iedere dag dat dit totale vervoersverbod langer duurt kost het statistisch één paard het leven. Deze paarden zijn op de bedrijven waar ze verbleven geëuthanaseerd, omdat vervoer naar onze kliniek niet mogelijk was. Ik denk dan met name aan koliek gevallen of aan ernstige fracturen. Het wordt tijd dat het nu ophoudt, want we moeten gaan voor het welzijn van het paard'', aldus Back.

De Nederlandse amazone Anky van Grunsven, die dit weekeinde in het Deense Aarhus aan de start van de wereldbekerfinale voor dressuurruiters had moeten verschijnen, heeft zelf geen actie ondernomen om daar toch van start te kunnen gaan. ,,Ik wil geen `status aparte' voor mijzelf'', verklaarde de olympisch kampioene. ,,Ik vind dat ik dat niet kan maken. Ik wilde alleen gaan als àlle paarden in Nederland vrijgegeven worden.''

Op het Federatiecentrum in Ermelo staan nu zeven goedgekeurde dekhengsten, die afgelopen zaterdag hun eindexamen hebben afgelegd en in de fokkerij ingezet kunnen worden. Deze hengsten mogen niet getransporteerd worden.

Volgens Wypke van de Lageweg, die in Ermelo een uit Chili afkomstige volbloedhengst heeft staan, kost het vervoersverbod hem duizenden guldens per dag. ,,Veel mensen zijn geïnteresseerd in nieuwe hengsten. Die willen ze gebruiken om mee te fokken, het dekseizoen is nu op het hoogtepunt. Maar we moeten `nee' verkopen. Wanneer wij eindelijk de beschikking over deze hengst krijgen is voor mij een vraag, want het Federatiecentrum ligt binnen de straal van tien kilometer die rond Kootwijkerbroek is getrokken.''

    • Jacob Melissen