Europees Parlement: verbod dierproeven voor cosmetica

In de Europese Unie mag in de toekomst in het geheel geen cosmetica meer verkocht worden die is getest bij dieren.

Met dit standpunt heeft het Europees Parlement gisteren waarschuwingen van de cosmetica-industrie en van de Europese Commissie terzijde geschoven, dat een verkoopverbod in strijd is met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Volgens de Duitse socialistische Europarlementariër Dagmar Roth-Behrendt moeten de WTO-regels veranderd worden als de aanpak van diertesten door de EU niet is toegestaan. Jaarlijks worden in Europa op 38.000 dieren proeven gedaan met nieuwe cosmetische producten.

De konijnen, guineese biggetjes, ratten en muizen worden na de proeven gedood. Op het ogenblik zijn in de EU ongeveer achtduizend cosmetica producten te koop die met behulp van diertesten zijn ontwikkeld. De producten variëren van lippenstift tot tandpasta en douchegel.

Al in 1995 heeft de EU wetgeving aangenomen die vanaf 1998 de verkoop van cosmetica verbood die gebaseerd was op diertesten. Maar de Europese Commissie besloot tot uitstel van deze maatregel tot januari 2000 omdat er als alternatief voor de diertesten geen in vitro testen beschikbaar waren. Vervolgens heeft de Commissie de maatregel nog eens tot 2002 uitgesteld.

Vorig jaar heeft de Commissie een voorstel voor wijziging van de wetgeving ingediend. Het verkoopverbod van cosmetica zou opgeheven moeten worden.

De EU zou alleen tot een verbod van dierproeven moeten besluiten. Hierdoor zouden problemen met de WTO voorkomen worden. Maar volgens Roth-Behrendt, de rapporteur van het Europees Parlement over deze zaak, krijgt de cosmetica-industrie met zo'n wetgeving de kans om buiten de EU de dierproeven voort te zetten en de producten in de EU te blijven verkopen.

De Europarlementariër verweet cosmetica bedrijven als het Franse l'Oréal regeringen onder druk te zetten met het argument dat er arbeidsplaatsen op het spel staan. Volgens haar is dat argument tegen een verbod van op dierproeven gebaseerde cosmetica niet juist. Het Europees Parlement wil alleen nieuwe cosmetica verbieden die ontwikkeld is met dierproeven. Dat zou vijf jaar na het van kracht worden van nieuwe Europese wetgeving moeten ingaan. Dierproeven zouden met ingang van 2005 in de EU verboden moeten worden. Met directe ingang zou verkoop van cosmetica niet meer worden toegestaan als er dierproeven zijn gebruikt hoewel er alternatieve mogelijkheden waren om de tests uit te voeren.

Het kan nog geruime tijd duren voordat een definitieve nieuwe Europese wetgeving over cosmetica rond is. Op basis van het voorstel van de Europese Commissie moeten de EU-Raad van Ministers (de lidstaten) en het Europees Parlement een gezamenlijk standpunt bereiken.

    • Ben van der Velden