Ervaren `CAO-boer'

Gelouterd als ,,CAO-boer'', zoals hij zichzelf vanmorgen omschrijft, is de in Moerdijk woonachtige Andries van den Berg (41) in zijn loopbaan bij de FNV medeverantwoordelijk geweest voor talloze arbeidsovereenkomsten, van de voeding tot en met de chemische industrie. Als hoofdbestuurder van FNV Bondgenoten leerde Van den Berg zo ook wanneer het tijd was voor dreigementen, en wanneer de tijd van praten, onderhandelen en dreigen voorbij was. ,,Ik heb altijd gehandeld vanuit het vertrouwen dat ik voor elkaar kan krijgen wat nodig is. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar met dit conflict met de Spoorwegen weleens over twijfel, maar nog steeds verwacht ik dat we een goede oplossing zullen vinden, al zullen we niet alles krijgen wat we willen. Ik heb een goed gevoel voor de plekken waar je iets kunt bereiken binnen een bedrijf, op welke onderdelen je als vakbond kunt scoren.''

Van den Berg werd op 15 januari 1960 geboren in een arbeidersgezin met vijf kinderen in Dordrecht. Zijn vader werkte bij een elektriciteitsbedrijf. Na het havo ging hij werken in het leger. Na enkele jaren stapte hij over naar de sociale academie in Breda. In 1986 trad hij in dienst als jongerensecretaris bij de Industriebond, waar hij werd geschoold in het vakbondswerk. Twee jaar later werd hij vakbondsbestuurder in Groningen/Drenthe. In 1994 zette hij dit voort in de chemie .

In juni 2000 werd hij bestuurder voor de Nederlandse Spoorwegen bij FNV Bondgenoten, nadat zijn voorganger Leo Vlek was weggetreiterd na kritiek en dreigementen van de kaderleden. Ook Van den Berg onderschatte zijn nieuwe functie. ,,Ik dacht dat het niet zo erg kon zijn als iedereen zei. Dat ik het binnen een paar maanden wel weer op orde had'', zei hij tegen tijdschrift FEM/DeWeek. ,,Daar heb ik me op verkeken. Net als iedereen trouwens. De NS is weerbarstiger dan je denkt.''