Beurskoersen dalen wereldwijd verder

De beurskoersen zijn vanmorgen wereldwijd verder gedaald, na nieuwe koersdalingen op Wall Street gisteravond.

In Amsterdam daalde de AEX-index, die gisteren al drie procent verloor, vanmorgen aanvankelijk met rond 2,5 procent naar 524 punten, om tegen het middaguur op te veren naar 536 punten, een verlies van 0,7 procent. Gisteren verloor de AEX al 3,25 procent.

Daarmee is het aarzelende herstel van vorige week, toen de index opveerde van een slot van 518 punten op 22 maart naar 558 punten op 30 maart, in de kiem gesmoord.

De grootste verliezer onder de AEX-fondsen was vanmorgen UPC, dat 13,5 procent daalde naar een nieuw laagterecord van 5,52 euro. Gisteren moest UPC al 5,8 procent omlaag. Ook de telecom-aanbieder Versatel, die gisteren bijna een kwart van zijn beurswaarde verloor, moest vanmorgen opnieuw omlaag, met 4,4 procent.

Net als gisteren was de financiële sector niet immuun voor de beurszwakte. ABN Amro was de grootste verliezer met een aanvankelijke koersdaling van 3,1 procent. De beurszwakte in Europa, waar alle belangrijke indices gisteren tussen drie en vier procent lager sloten, leidde vanmorgen tot nieuwe koersverliezen. De beurzen reageerden daarmee op een koersval op Wall Street, waar het Dow Jones-gemiddelde gisteravond 3 procent lager sloot op 9486 punten, en de Nasdaq-index zelfs 6,2 procent terug moest op 1673 punten. Dat is ruim 67 procent onder de piek van vorig jaar. Ook het nieuws dat Nokia de afname van telecomapparatuur door telecombedrijf Orange voor 150 procent financiert, viel slecht op de beurzen.

Tegen het middaguur trokken de koersen wat bij, in de verwachting dat Wall Street stabiel vanmiddag zou openen. In Azië bleef enkel Japan gespaard voor de mondiale beurszwakte. De Hang Seng-index in Hongkong daalde met 4,1 procent naar het laagste peil sinds mei 1999. De beurs van Maleisië moest met ruim 6 procent terug tot het laagste punt sinds april 1999 en de Koreaanse index kwam met een daling van 1,9 procent terug op het koersniveau van eind 1998. De terugval van de Amerikaanse economie is ongunstig voor veel Aziatische economieën, die voor hun hoogwaardige export sterk afhankelijk zijn van de markt in de VS.

De euro wist vannacht te profiteren van de Amerikaanse beurzwakte, en steeg van net boven de 0,88 dollar per euro naar 0,8960 dollar rond het middaguur. De euro steeg ook fors in koers tegenover de Japanse yen, die terrein prijsgaf op de dollar naar 126 yen per dollar. Daardoor steeg de euro extra hard tegenover de yen, naar een koers van 112,7 yen per euro. Dat is de hoogste euro-yenkoers in 17 maanden.

Handelaren verwachtten in grote meerderheid dat de Europese Centrale Bank volgende week donderdag zijn rentetarief, nu 4,75 procent, zal verlagen.