Bemiddeling bij NS na stakingsdreiging

Minister Netelenbos (Verkeer) en FNV Bondgenoten hebben vandaag ieder een eigen voorstel gedaan om de stakingen van morgen en overmorgen af te wenden. Onder grote druk uit de Tweede Kamer heeft de minister een laatste poging ondernomen om het conflict te beheersen. Op haar verzoek kwamen alle betrokken bonden en de ondernemingsraad van NS rond het middaguur naar Den Haag voor overleg.

Naar verluidt zou de minister de bonden voorstellen om akkoord te gaan met een paritaire commissie, geleid door een onafhankelijke voorzitter. Ze baseert dat voorstel op de kritiek van de FNV dat de NS-directie ,,met iedereen praat behalve met het eigen personeel''. Voor een paritaire commissie kunnen de betrokken partijen ieder een gelijkwaardige vertegenwoordiging kiezen.

FNV Bondgenoten heeft opnieuw voorgesteld om de inzet van personeel en materieel in de nieuwe dienstregeling te ontkoppelen. Volgens NS is die ontkoppeling niet meer mogelijk voor 10 juni. Een woordvoerder zei vanmorgen dat er nogal wat rammelt aan dit voorstel. De kern van het anti-vertragingsplan behelst juist die koppeling van machinisten en conducteurs aan vaste treinseries (trajecten). NS had rond het middaguur nog geen officiële reactie op de voorstellen van Netelebos en FNV. Een woordvoerster zei officieel nog niets te hebben vernomen. VVMC-voorzitter J. Arndts zei in een reactie beide voorstellen te ,,omarmen''.