AEX daalt sterk mee met Nasdaq en Dow Jones

De AEX reageerde vanochtend sterk op in New York geleden verliezen, en daalde met 0,7 over vrijwel de hele linie naar 536,2 punten. UPC was opnieuw onbetwiste verliezer van de ochtend met een koersdaling van meer dan 11 procent.

Daarmee kwam de kabelaanbieder tegen het middaguur uit op 5,62 euro. Dit was de derde achtereenvolgende dag dat UPC in moest leveren. Afgelopen maandag kondigde het concern aan recordverliezen te hebben geleden.

Telecomaanbieder Versatel begon de ochtend vergelijkbaar slecht, maar krabbelde al snel terug naar het voor vanochtend niet buitengewone verlies van 1,8 procent. Aan het einde van de ochtend stond het fonds op 4,12 euro, en was daarmee het goedkoopste aandeel in de AEX. Omdat UPC en Versatel zo goedkoop zijn fluctueren de winst- en verliespercentages sterker dan duurdere aandelen.

Ook meer kostbare fondsen als Shell en Philips kregen vanochtend klappen. Shell daalde met ruim 2,5 procent nadat het concern bekend maakte nafta, een grondstof voor de chemische industrie, van Inter Oil op Papoea Nieuw-Guinea te gaan afnemen, en dat met hetzelfde concern over een strategische alliantie gesproken wordt.

Philips daalde 2,3 procent naar 28,21 euro. Het electronicaconcern kondigde aan 1 miljard dollar te investeren in een nieuwe chipfabriek in China en daarmee aan de toenemende vraag naar chips te kunnen voldoen. Producent van chipmachines ASM Lithography leverde ook in, zij het relatief weinig met 1,1 procent tot 21,85 euro.

ABN Amro kreeg van de financials de grootste klappen met een verlies van 2,1 procent tot 19,92 euro. Van de 25 aan de AEX genoteerde fondsen stegen er vanochtend vijf. Unilever en KPN Qwest vielen daarvan het meest op. Producent van zogenaamde fast moving consumer goods Unilever steeg zonder aanwijsbare redenen 1,3 procent naar 59,20 euro en technologiefonds KPN Qwest kon vanochtend 2,5 procent bijtekenen. Gisteren verloor het aandeel nog stevig.

Over het algemeen reageerden de fondsen in Amsterdam sterk op de koersdalingen van gisteren in

In New York daalde de technologie-index Nasdaq met 6,2 procent en de Dow Jones met meer traditionele fondsen 3 procent. De Nasdaq bevindt zich nu op het niveau van twee jaar geleden, 70 procent onder de piek van vorig jaar. De koersverliezen in New York worden ingegeven door een nieuwe reeks winstwaarschuwingen van vooral technologiebedrijven en de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China.

Op de Europese beurzen was het vanochtend minder spannend, hoewel zij over de hele linie verloren. De FTSE-100 in Londen leverde met een daling van 0,6 procent tot 5.432 punten het meest in. Technologiefondsen leden in Londen flinke verliezen als reactie op de Nasdaq, met softwareproducenten als ARM, CMG en Logica als grootste verliezers. Volgens een Britse analist moeten ,,de winstwaarschuwingen eerst ophouden, wil de markt weer aantrekken''.

Ook op de CAC-index in Parijs leden computerfondsen de grootste verliezen. De CAC stond vroeg in de ochtend ook op verlies, maar eindigde rond het middaguur met een zeer kleine winst van 0,03 procent op 5.005 punten. In Frankfurt leed de DAX vanochtend verlies met 0,2 procent tot 5.542 punten.