Zuid-Afrikaanse geëxecuteerd in Botswana

Een Zuid-Afrikaanse vrouw die een jaar geleden in Botswana tot de doodstraf werd veroordeeld, is zaterdag opgehangen. De autoriteiten maakten dit gisteren bekend. Mariette Bosch is de eerste blanke die sinds de onafhankelijkheid in 1966 is geëxecuteerd. Bosch was veroordeeld wegens de moord in 1996 op haar beste vriendin, Maria Wolmarans. Drie maanden na de moord trouwde Bosch met de echtgenoot van Wolmarans. Bosch heeft steeds volgehouden dat ze onschuldig was. De zaak heeft in Bosch' geboorteland Zuid-Afrika een nieuwe impuls gegeven aan de discussie over de herinvoering van de doodstraf. Het land is al jaren in de greep van de misdaad en de verschillen van mening over het antwoord daarop zijn groot. Terwijl een meerderheid van de bevolking, behorend tot alle kleuren, fanatiek voor de doodstraf is, blijft de regering van het ANC mordicus tegen en wenst de zaak ook niet, zoals de oppositie verlangt, in een referendum aan het volk voor te leggen.