Vrijwel zeker ook MKZ in Duitsland

Voor het eerst is in Duitsland een ,,ernstige verdenking'' van mond- en klauwzeer vastgesteld. Het gaat om een varkenshouderij in Gronau, vlak over de Nederlandse grens.

Dat heeft het ministerie van Landbouw van de Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen vanmorgen bevestigd. Het bedrijf is vannacht geruimd. Eerdere verdenkingen van MKZ in Duitsland, die later negatief bleken, werden niet ernstig genoemd. Nu hebben dierenartsen in Gronau blaren aangetroffen op snuit en poot van de varkens. In Nederland begon de uitbraak van MKZ met een `ernstige verdenking' in Oene.

Gisteren overlegden minister Brinkhorst (Landbouw) en zijn Duitse collega Künast in Groesbeek over de aanpak van de MKZ-crisis. Daarbij schaarde Künast zich achter de gedachte dat de veestapel preventief moet worden ingeënt tegen mond- en klauwzeer. De beide ministers willen het onderwerp dit weekeinde aan de orde stellen op een informele bijeenkomst van de Europese ministers van Landbouw in het Zweedse Östersund. Een besluit over preventieve vaccinatie kan wat Brinkhorst en Künast betreft worden uitgesteld, totdat de huidige mond- en klauwzeercrisis onder controle is.

Künast en Brinkhorst spraken ook over de aanpak van de MKZ-crisis bij uitbreiding richting Duitsland. De zones van tien kilometer rond een besmettingshaard waarin strenge regels gelden, zouden zich in zo'n geval over de grens kunnen uitstrekken. Brinkhorst nodigde Künast gisteren uit Duitse dierenartsen naar het MKZ-crisiscentrum in Stroe te sturen om de Nederlandse en Duitse MKZ-aanpak op elkaar af te stemmen. Bij het overleg waren ook vertegenwoordigers aanwezig van de aan Nederland grenzende Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

Brinkhorst en Künast spraken ook af dat Nederland en Duitsland samen in Brussel zullen pleiten voor vaccinatie van MKZ-gevoelige dieren in dierentuinen. Het Europese Permanent Veterinair Comité (PVC), dat daarover gaat, vergadert vandaag en morgen over de kwestie.

Vorige week concludeerden Europese deskundigen al dat het in principe mogelijk is dierentuindieren in te enten zonder de mond- en klauwzeervrije status van landen aan te tasten, als de gevaccineerde dieren afgezonderd en onder strikte controle worden gehouden. De Europese Commissie zou vanmiddag in Straatsburg komen met een verklaring over MKZ