Verloving Willem-Alexander en Máxima 2

Bij al het gejubel over de verdiensten van Kok inzake het huwelijk van onze kroonprins past een kanttekening.

Wat is die verdienste eigenlijk? Dat het een goed idee is om Máxima's vader op het huwelijk afwezig te doen zijn, had iedereen al bedacht. Hoe dat kon worden gerealiseerd, is natuurlijk het werkelijke probleem. Daarvoor komt aan twee hoofdrolspelers de echte hoofdprijs toe.

Max van der Stoel, die een uitmuntend niveau van diplomatie moet hebben bedreven. En Máxima zelf, die het lef heeft gehad om pers en politici in één keer de pas af te snijden, zonder haar vader te `verliezen'. Kok maakt het zich wel erg gemakkelijk om achteraf te beweren dat hij van meet af aan de afwezigheid van Máxima's vader als resultaat eiste en daarin nu persoonlijk geslaagd is. Het zou van meer staatsmanschap hebben getuigd als Kok over zijn persoonlijke visie geen mededelingen had gedaan.

Er kan nog een kanttekening gemaakt worden. Waarom moest Kok zonodig spreken over de moeite die gedaan moest worden om de vader zo ver te krijgen? Die heeft zijn eigen besluit genomen wat hoe dan ook respect verdient. Het gaat niet aan dat Kok ook dat tot zijn verdienste rekent.

    • Dr. W.B. de Greve