Verloving Willem-Alexander en Máxima 14

Ik was stomverbaasd over de reacties van de journalistiek met betrekking tot het optreden van Máxima. Het volslagen kritiekloze geroep over hoe overtuigend ze was, hoe goed ze afstand genomen heeft, hoe eenduidig ze zich voor democratische waarden heeft uitgesproken enzovoort. Ik begrijp daar niets van. Wat hadden we dan verwacht? Wat anders had ze kunnen zeggen? Is het dan niemand opgevallen dat ze op een boel vragen wel min of meer spontaan inging, maar dat ze juist die belangrijke verklaring aflegde op een wijze waarin het declameren duidelijk hoorbaar was, misschien zelfs gesteund door een tekst op papier?

Natuurlijk, iemand die het Nederlands nog niet tot in de details beheerst, en belangrijke dingen moet gaan zeggen ten overstaan van een gezelschap dat naar verwachting haar woorden op een goudschaaltje zal leggen, doet er goed aan geen fouten te maken. Maar daarmee is het toch ook volstrekt duidelijk dat deze hele tekst tot op punt en komma gescreend is; dat voordracht inclusief intonatie en vermoedelijk ook gezichtsuitdrukking tot in detail doorgetraind is? Ik gun het haar dat haar entree in de Nederlandse samenleving goed gevallen is, maar de volstrekt kritiekloze reacties van de verzamelde pers doet mij het ergste vermoeden voor de toekomst.

    • Toon Smits