Verloving Willem-Alexander en Máxima 13

Ik heb niemand horen zeggen waar het echt om gaat. Het is van tweeën één: of we nemen het koningshuis als symbool van nationale eenheid bloedserieus en in dat geval kan iemand als mevrouw Zorreguieta straks geen koningin zijn, door haar banden met een vader met een dubieus verleden in een moordend regime. Nemen wij het koningshuis serieus, dan zal deze kroonprins troonsafstand moeten doen als hij deze mevrouw wil trouwen. Of we nemen het koningshuis niet meer serieus en dan schaffen we dus die geldverslindende tent gewoon af.

Het gaat hier niet om hun geluk, of hoe zielig het is dat die vader er niet bij zal zijn. Het gaat niet om hoe charmant mevrouw Zorreguieta is en hoe vlot ze Nederlands heeft geleerd. Of hoe geweldig Kok dit heeft `opgelost'. Het gaat uitsluitend om de waarde en inhoud van een blijkbaar nog steeds belangrijk symbolisch instituut.

    • C. Legêne