Verloving Willem-Alexander en Máxima 1

Als Belg heb ik met stomme verbazing zitten kijken naar de televisiebeelden van de verloving van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Zelf hebben we hier ook een koninkrijk, maar ik viel om van verbazing, toen ik minuut na minuut te zien kreeg hoe spontaan en ongedwongen de leden van uw koninklijk huis met elkaar omgaan. De omhelzing tussen de koningin, prins Claus en de verloofden gaf me koude rillingen, en toch ben ik geen Nederlander.

Kunt u zich voorstellen dat onze kroonprins en zijn wereldwijd bejubelde Mathilde gewoon in een zaaltje de vragen van de pers beantwoorden ? Of dat diezelfde Mathilde (na 3 jaar geheime relatie met onze Filip) in bijna perfect Nederlands een paar minuten zou spreken voor de camera's, en nog wel live? Dit zullen we nooit meemaken, vrees ik. Mathilde antwoordde bij haar eerste verschijning op een vraag met `Ik zal zien', met een zwaar Frans accent. Ook de wandeling langs `het Nederlandse volk' aan paleis Noordeinde leek inderdaad een soort Koninginnedag, zoals een verslaggever van de NOS opmerkte. Een jaar geleden hebben we hier in Hasselt (Belgisch Limburg) ook de `Blijde Intrede' van ons prinsenpaar gehad, maar wat was dat een stijve en doffe bedoening. Ik mocht de nieuwe prinses inderdaad ook een hand geven, maar veel liever had ik aan het paleis in Den Haag gestaan, bedenk ik nu.

    • Walter Kleutghen