Vergeefs uitstel gevraagd in zaken paspoortfraude

De disciplinaire commissie van de Italiaanse voetbalbond is gisteren begonnen met de strafzaken wegens paspoortfraude van spelers van buiten de Europese Unie. Alle verzoeken om langdurig uitstel werden afgewezen. Voor vier clubs zijn data vastgesteld voor hun proces.

De advocaten van de betrokken spelers en clubs probeerden op verschillende manieren de behandeling van deze strafzaken op de lange baan te schuiven. Porceddu, die de functie van openbare aanklager binnen de disciplinaire commissie vervult, wist de meeste van deze pogingen onschadelijk te maken.

Door fraude met paspoorten hebben spelers meegedaan aan wedstrijden terwijl zij daartoe niet gerechtigd waren, omdat het maximum aantal spelers van buiten de Europese Unie werd overschreden. Porceddu wees de clubs er gisteren op dat eventuele puntenvermindering als sanctie in elk geval voor de lopende competitie kan gelden, en dat het ook in het belang van de clubs is zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen.

Een van de argumenten voor uitstel was dat de gewone justitie ook onderzoeken doet naar paspoortfraude. Sommige advocaten vonden dat moet worden gewacht op de uitslag van die onderzoeken, waarbij tientallen spelers zijn betrokken. Porceddu, wiens opstelling door de clubs als buitengewoon hard wordt omschreven, stelt dat de regels duidelijk zijn en dat de disciplinaire commissie daarom zonder problemen de strafzaken kan gaan behandelen.

Besloten is club voor club te gevallen te bespreken. Op 19 april komt Inter aan bod, waar de spelers Recoba en Tiago (uitgeleend aan een buitenlandse club) valse paspoorten hebben. Een dag later moet AC Milan zich verantwoorden voor het vasle paspoort van doelman Dida. Op 3 mei speelt de zaak tegen Sampdoria, op 4 mei die tegen Udinese. Wegens een procedureprobleem is nog geen datum vastgesteld voor de zaak tegen Vicenza.

De eerste ronde gisteren werd achter gesloten deuren gehouden. De advocaten maakten duidelijk dat zij ook zullen proberen de bestaande maxima op het aantal spelers van buiten de Europese Unie ongeldig te verklaren. Daarbij verwijzen zij naar twee recente rechtszaken waarin sporters van buiten de Europese Unie de beperking van het aantal niet-Europeanen aanvochten. Zowel de Nigeriaanse voetballer Ekong als de Amerikaanse basketballer Sheppard werden door de rechter in het gelijk gesteld.

De clubmanager van AC Milan, Galliani, een man met grote invloed binnen de Italiaanse voetbalbond, verwacht dat er volgend seizoen geen onderscheid meer zal worden gemaakt tussen spelers van binnen en buiten de Europese Unie. Maar voor dit seizoen kunnen voor clubs die de nu geldende maxima hebben overtreden, drie tot negen punten in mindering worden gebracht.

    • Marc Leijendekker