Toch Armeens monument

Op de begraafplaats De Boskamp in Assen mag een omstreden Armeens monument geplaatst worden. De bestuursrechter heeft bezwaren daartegen van de Asser Turks-Islamitische Culturele Vereniging en een Turkse Nederlander niet ontvankelijk verklaard.

Het monument, een stenen kruis, wordt geplaatst ter nagedachtenis aan de Armeniërs die tussen 1910 en 192O zijn omgekomen. Volgens Armeniërs heeft Turkije zich destijds schuldig gemaakt aan volkerenmoord. Turkije ontkent dat er een massaslachting heeft plaatsgevonden.

De gemeente Assen wilde vorig jaar geen toestemming geven voor de plaatsing van een gedenksteen. Per abuis stuurde een ambtenaar echter een brief naar inititatiefnemer Nicolai Romashuk, waarin die toestemming wel verleend werd. Na overleg met de gemeente verwijderde Romashuk in de tekst op de steen een directe verwijzing naar genocide.

Romashuk toonde zich gisteren verheugd over de uitspraak van de bestuursrechter. Hij is van plan het monument op 24 april te plaatsen, de dag waarop de Armeense gemeenschap elk jaar de slachtoffers uit de periode 1910-1920 herdenkt.

Woordvoerder S. Gundogan van de Turks-Islamitische Culturele Vereniging verklaarde vanochtend dat hij het er niet bij laat zitten en het besluit van de bestuursrechter zal aanvechten bij de Raad van State.