Spontane opstand vrouwen Srebrenica

In Sarajevo is het gisteren tot een spontane opstand van overlevenden uit de Bosnische moslim-enclave Srebrenica gekomen. Aanleiding was het gerucht als zou Naser Oric, tijdens de oorlog in Bosnië de leider van de moslims van het omsingelde Srebrenica, zijn gearresteerd.

Oric werd gisteren in het hoofdkwartier van de VN in de Bosnische hoofdstad Sarajevo als getuige gehoord door onderzoekers van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag. Hij was daarvoor op vrijwillige basis naar het VN-gebouw in Sarajevo gekomen.

Toen ze er lucht van kregen dat Oric zich in het gebouw bevond, trokken enkele honderden vroegere inwoners van Srebrenica - vooral vrouwen - naar het gebouw, in de veronderstelling dat hun held was gearresteerd. Ze trachtten het gebouw te bestormen, braken het hek af, probeerden de glazen toegangsdeuren in te slaan en bekogelden bewakers en de politie met stenen. Ze scandeerden `We willen Naser' en droegen inderhaast gemaakte borden met teksten als `Hij is onschuldig' en `Hij heeft slechts zijn volk verdedigd'.

Pas na geruime tijd, toen duidelijk was dat Oric niet was gearresteerd en zich zelfs niet meer in het gebouw bevond, bedaarde het protest van de vrouwen van Srebrenica.

Naser Oric - vóór de oorlog een van de lijfwachten van president Slobodan Miloševic - was de onomstreden leider van de Bosnische moslims van Srebrenica tijdens de jarenlange belegering van deze enclave door de Bosnische Serviërs - een leider met de status van volksheld voor de moslims. Hij wordt evenwel ook in verband gebracht met moorddadige uitvallen van zijn moslim-militie tegen Serviërs in de omgeving van Srebrenica. Bij die uitvallen werden talrijke Servische burgers - voornamelijk boeren - vermoord, vaak op brute wijze. Oric was niet in Srebrenica toen de Bosnische Serviërs in juli 1995 de enclave veroverden en er, na het verzet van de verdedigers en de Nederlandse VN-militairen te hebben gebroken, het grootste bloedbad van de hele Bosnische oorlog aanrichtten. De vrouwen mochten vertrekken, maar zeker zevenduizend moslim-mannen werden door de Serviërs vermoord.

De onderzoekers van het VN-tribunaal hebben gisteren niet laten weten of Oric louter als getuige of als verdachte is verhoord. Er is de afgelopen jaren regelmatig gespeculeerd dat het tribunaal hem zou kunnen vervolgen wegens oorlogsmisdaden.