Spartaanse cel voor Miloševic

Hij moest zijn horloge en zijn riem afdoen en zijn veters uit zijn schoenen halen. Zijn vingerafdrukken werden afgenomen. Een fotograaf zette hem op de foto voor het politie-archief. Hij kreeg een laken, een kussen, twee dekens en een maal. Daarna viel de voormalig president van Joegoslavië in slaap op een brits.

De Servische media verkneukelen zich over de arrestatie van Slobodan Miloševic. Ze putten zich uit in beschrijvingen van de cel waar hij verblijft. Die cel heeft vier witte muren, een bed, een tafel, een toilet, twee stoelen en een douche. Er zijn geen ramen.

De douche is een privilege. De gangbare cellen hebben geen douche. Maar Miloševic verblijft in een van de vier gerenoveerde cellen in de centrale gevangenis van de Servische hoofdstad Belgrado. Die vier cellen dragen, vanwege de relatieve luxe in vergelijking met andere cellen, de bijnaam Hyatt, naar de bekende hotelketen. Miloševic mag zelfs zelf het licht aan- en uitdoen.

De oud-president wordt apart gelucht, hebben de Servische autoriteiten laten weten, uit angst voor gewelddadigheden van andere gevangenen. Hij heeft geen televisie. Wel heeft zijn vrouw Mirjana Markovic aangekondigd hem kranten te zullen brengen. Ook wil ze zijn favoriete rundvleesgerecht voor hem koken.

Mirjana verscheen gisteren aan de poort van de gevangenis, met een grote koffer, een uitpuilende rode boodschappentas en een witte doos, aldus het dagblad Blic. Ook daar kunnen de Servische media zich eindeloos over verkneukelen; over het echtpaar dat ooit alles had dat hun hartje begeerde, maar nu zit `Slobo' achter tralies en zeult `Mira' met goedkope plastic tassen over straat.

De kranten citeren verder vooral ex-gevangenen die reppen over stinkende toiletten, agressieve bewaarders – er vallen vaak klappen – en massa's ratten. Een van hen verhaalt over het ontbijt dat uit een ei, een beetje blikvlees en een kop thee bestaat, over de lunch die uit waterige macaroni bestaat en over het avondeten dat een herhaling van het ontbijt is.

Voor Miloševic lijken de tijden van zijn geliefde whisky en van de uitbundige diners in de eetzalen van zijn witte paleis op de heuvels buiten Belgrado definitief voorbij.

    • Yaël Vinckx