Spanning China en VS loopt verder op

Het conflict tussen de Verenigde Staten en China over een Amerikaans spionagevliegtuig dat zondag botste met een Chinees gevechtstoestel en daarna landde op een Chinees eiland, is verder geëscaleerd.

De Chinese president Jiang Zemin zei vandaag dat de Verenigde Staten de ,,volledige verantwoordelijkheid'' voor de botsing op zich moeten nemen. Ook eiste de Chinese president dat de VS verkenningsvluchten zoals met het gewraakte spionagevliegtuig onder de Chinese kust onmiddellijk staken. Volgens het Chinese persagentschap Xinhua zei Jiang Zemin: ,,We kunnen niet begrijpen waarom de VS zo vaak hun vliegtuigen verkenningsvluchten laten maken in gebieden zo dicht bij de Chinese grenzen.''

Gisteren eiste president George W. Bush de onmiddellijke vrijlating van de 24-koppige bemanning van het toestel, en ook de overdracht van hun vliegtuig. Hij waarschuwde dat het Chinese stilzwijgen over wanneer de bemanning wordt vrijgelaten de betrekkingen tussen beide landen ernstig kan beschadigen. ,,Onze prioriteiten zijn een snelle en voorspoedige terugkeer van de bemanning en de terugkeer van het vliegtuig zonder verdere beschadigingen of geknoei.'' Volgens de Amerikaanse marine werd de botsing veroorzaakt door onervarenheid van de Chinese piloot, die is neergestort en vermoedelijk omgekomen.

Het is niet duidelijk of de Chinese autoriteiten het Amerikaanse toestel zijn binnengegaan. Volgens sommige berichten zouden gewapende militairen naar binnen zijn gekomen direct nadat het toestel zondagochtend landde op de militaire basis van Linshui op het Zuid-Chinese eiland Hainan. Naar wordt aangenomen heeft Peking grote belangstelling voor het spionagetoestel, dat vol zit met uiterst geheime apparatuur. Amerikaanse autoriteiten hebben herhaaldelijk verklaard dat niemand het toestel mag betreden zonder toestemming.

Woordvoerder Zhu Bangzao van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken stelde daarentegen dat China het recht heeft het toestel te onderzoeken. Hij wilde echter niet bevestigen of Chinese militairen aan boord zijn gegaan. Zhu dreef verder de spot met de Amerikaanse claim dat het vliegtuig Amerikaans grondgebied is. ,,Als dit vliegtuig soeverein Amerikaanse territorium is, hoe kon het dan landen in China?''

Het Engelstalige Chinese dagblad China Daily beschuldigde de VS vandaag in een commentaar van arrogantie, hypocrisie en een keiharde onverschilligheid ten opzichte van het leven van de vermiste Chinese piloot. Verwacht werd dat China Amerikaanse diplomaten mogelijk vandaag nog toestemming zou geven de bemanning van het spionagevliegtuig te ontmoeten.

ERGERNISSEN: pagina 5

HOOFDARTIKEL: pagina 9