Shortlist Libris Prijs geopenbaard

Voor de Libris Literatuur Prijs 2001 zijn zes titels genomineerd: Boy (J. Bernlef), Franklin (Tomas Lieske), Mijn tweede huid (Erwin Mortier), Het gemaal (Frank Noë), Een man een man (Wanda Reisel) en De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne (Toon Tellegen). Dit heeft de voorzitter van de jury, W. Sorgdrager, gistermiddag bekendgemaakt.

Voor de enige Vlaming op de shortlist, Erwin Mortier, is het de achtste keer dat hij voor een literaire geldprijs is genomineerd; de eerste zeven keer was dat voor zijn debuutroman Marcel. Hoewel de voorzitter van de Stichting Libris Literatuurprijs P. Kleyngeld gisteren opmerkte dat er onder de 148 ingezonden prozaboeken een `opvallend groot aantal debuten' was, zijn er geen debuten voor de met 100 duizend gulden gedoteerde Librisprijs genomineerd.

Vijf van de zes genomineerde romans zijn verschenen bij dezelfde uitgeverij, Querido; alleen Mortier wordt gepubliceerd door Meulenhoff. Opvallend afwezig op de shortlist zijn de – wel op de longlist met 22 titels voorkomende – Arnon Grunberg (met Fantoompijn de winnaar van de laatste AKO-literatuurprijs), Marek van der Jagt (met het goed besproken De geschiedenis van mijn kaalheid winnaar van de Anton Wachterprijs) en Jeroen Brouwers (met Geheime kamers onlangs winnaar van de Gouden Uil). Brouwers zei bij de inontvangstneming van de Gouden Uil dat hij niet meer aan het `commerciële' prijzencircus wilde meedoen, maar Kleyngeld ontkende gisteren in zijn toespraak dat dat Brouwers ,,hors concours heeft geplaatst.''

De Libris Literatuur Prijs – waarvan de jury dit jaar behalve door Sorgdrager wordt gevormd door Aukje Holtrop (journalist voor Vrij Nederland), Willem van Toorn (schrijver), Marjoleine de Vos (redacteur NRC Handelsblad) en Georges Wildemeersch (hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen) – wordt voor de achtste keer toegekend. De prijsuitreiking vindt plaats op 13 mei in Park Plaza te Amsterdam.