Schietpartij in hartje Rotterdam

In het centrum van Rotterdam heeft een nog onbekende man gisteren aan het begin van de avond twee keer een machinepistool leeggeschoten na een woordenwisseling op straat. Bij de schietpartij, waarbij zeker veertig schoten zijn gelost, werd een 30-jarige man in het hoofd geraakt. Hij ligt in kritieke toestand in het Dijkzigtziekenhuis. Een 36-jarige man raakte lichtgewond door een schampschot.

De schietpartij speelde zich rond zeven uur 's avonds af op de Eendrachtsweg, waar zich op dat moment veel mensen op straat bevonden wegens het mooie weer. Volgens ooggetuigen ontstond op het trottoir voor een cafetaria onenigheid tussen een groepje mannen die daar stonden te praten. Een donkere man in donkere kleding, die volgens ooggetuigen hooguit een jaar of twintig was, haalde plotseling een automatisch wapen onder zijn jas vandaan en vuurde een reeks schoten af op de groep. De mensen stoven verschillende horecazaken in. Bij dit eerste salvo raakte niemand gewond. Een groep mensen uit de nabijgelegen coffeeshop De Poel kwam daarop naar buiten gerend, in de richting van de schutter. De man haalde opnieuw de trekker over, waarbij hij twee mensen verwondde. Vervolgens rende de schutter de Witte de Withstraat in, een drukke winkelstraat met veel cafés en galeries.

Vervolg SCHIETPARTIJ: pagina 2

'het klonk als vuurwerk'

Vervolg van pagina 1

De slachtoffers zouden de bedrijfsleider en een vaste bezoeker van de coffeeshop zijn. De Rotterdammers Marc van Naamen en Philip Jol, beiden 33, zaten daar op een terrasje een biertje te drinken. ,,We zaten voor café De Witte Aap en werden opgeschrikt door korte salvo's. Het klonk als vuurwerk'', aldus Van Naamen. De twee kwamen terug van een fotocursus en hadden daarom allebei een camera bij zich. ,,We bukten ons om de fototoestellen uit onze tassen te pakken en toen we weer opkeken, zagen we de schutter recht naar ons tafeltje rennen. Hij was bezig zijn uzi te herladen.'' De mensen op het terras doken cafés in en de schutter verdween in de Eendrachtsstraat.