RICKY SKAGGS

Toen Garth Brooks in het begin van de jaren '90 heel Nashville weer eens een duw in de richting van de popmuziek had gegeven, werd de traditionalist Ricky Skaggs door zijn platenmaatschappij op straat gegooid. Inmiddels heeft Brooks aangekondigd geen platen meer te zullen maken, zit Nashville in een artistiek en commercieel dal, en maakt Skaggs nog steeds de muziek die hij zelf leuk vindt.

Blue-grass Rules! uit '97 was al een artistiek succes, en Ancient Tones is dat niet minder. Al de eerste maten van `Walls Of Time' maken duidelijk met welk plezier deze muziek wordt uitgevoerd. Skaggs is een virtuoos op zowel gitaar, mandoline als viool, en wordt op deze cd's omringd door grootheden als Stuart Duncan en Jerry Douglas. Behalve nummers van een halve eeuw geleden, van Bill Monroe en de Stanley Brothers, wordt ook nieuw werk uitgevoerd. Van Skaggs zelf is er het instrumentale `Connemara', en van Billy Joe Foster het prachtige boerenbluesy `Give Us Rain'. Maar het allermooist is het slotnummer, de traditional `Little Bessie', een lied over een stervend kindje. Omfloerst gespeeld en gezongen, waarbij de mandoline speels en dartelend om de naderende dood huppelt, als aanlokkelijke belofte op een beter leven in het hiernamaals.

Big Mon is een eerbetoon aan de vader van de bluegrass, Bill Monroe. Die kreeg in 1938 het idee countrymuziek te mengen met blues, en daarbij de nadruk te leggen op de virtuositeit van de muzikanten. Met zijn Blue Grass Boys was Monroe daarmee de uitvinder van een nieuw genre, en wegbereider van de rockmuziek. Zijn `Blue Moon Of Kentucky' wordt op deze cd gezongen door John Fogerty, die ook zorgt voor de karakteristieke gitaarpartij. Elk lied van deze verzameling wordt door een beroemdheid gezongen: Dolly Parton, Dwight Yoakam, Travis Tritt, The Dixie Chicks en andere sterren. Zij maken van deze cd een moderne introductie tot een nog steeds inspirerende muzieksoort.

Ricky Skaggs: Ancient Tones (SKFR 1001); Big Mon (SKFR 1002)

    • Bart Jippes