Recordverliezen eerste kwartaal zetten door

De AEX-index leed vanochtend forse koersverliezen. De daling van 2,3 procent naar 545,5 punten zette de lijn van recordverliezen in het eerste kwartaal van dit jaar door. De daling van de aandelenkoersen met 11 procent in de eerste drie maanden van dit jaar is de sterkste sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek het koersverloop vijftig jaar geleden begon bij te houden.

De gemiddelde koerswinst in het eerste kwartaal bedraagt 5,8 procent over de afgelopen vijftig jaar. De eerste drie maanden leveren in Amsterdam normaliter de hoogste koerswinsten op. Dit jaar kregen de aan de AEX genoteerde fondsen ongekend harde klappen.

Volgens de CBS-statistieken hielden de kleinere fondsen met een terugval van 3 procent de schade beperkt, en waren de bouwfondsen een van de weinige positieve uitzonderingen. De bouwsector boekte een koersstijging van 11 procent. Vastgoedfondsen die mondiaal beleggen behaalden een rendement van 6 procent.

De AEX zette vanochtend de koersdaling al vroeg in als reactie op de tegenvallende resultaten van de beurzen in New York. Technologiebeurs Nasdaq sloot 3,1 procent lager, de Dow Jones 1 procent.

Op de AEX kregen vooral ASM Lithography, KPN Qwest, Philips, Versatel en UPC ernstige klappen. UPC leverde 8,4 procent in en kwam rond het middaguur uit op 6,18 euro. Gisteren maakte UPC bekend dat de verliezen in 2000 bijna verdrievoudigd waren tot 4,4 miljoen gulden. Beleggers beginnen hun geduld te verliezen als het gaat om de lange-termijnstrategie van UPC.

Telecomaanbieders KPN Qwest en Versatel gleden mee met de slechte resultaten op de Nasdaq, en kwamen vanochtend respectievelijk bijna 8 procent en 10,2 procent lager uit.

Echte winnaars waren er vanochtend, bij gebrek aan tegenstanders, eigenlijk niet. Alleen Heineken en de uitgevers Wolters Kluwer en VNU boekten zonder aanwijsbare redenen bescheiden winst in een verder sterk dalende markt.

Net als de AEX en de Midkap-index van middelgrote fondsen hadden ook andere Europese beurzen een slechte ochtend. De CAC-index in Parijs leverde het meest in met 2,6 procent naar 5.077 punten. Producent van onderdelen voor mobiele telefoons Alcatel ging onderuit, net zoals Cap Gemini en STMicroelectronics. In Frankrijk daalde het consumentenvertrouwen voor de tweede maand op rij.

De DAX-index in Frankfurt leed een koersverlies van 2,3 procent naar 5.629 punten. De daling werd ingegeven door slechte prestaties van softwareproducenten SAP en Broadvision. Ook verzekeraar Allianz daalde opnieuw. Beleggers zijn nog steeds niet enthousiast over de aangekondigde fusie met de Duitse bank Dresdner.

In Londen werd het verlies van de FTSE van 1,8 procent tot 5.520 punten ingezet door de tegenvallende resultaten van technologiefondsen die winstwaarschuwingen afgaven.

Het Brits-Nederlandse computerconcern CMG, dat aan de Midkap 10,7 procent inleverde, verloor in Londen 9,6 procent. CMG leidt daarmee de verliezers aan de Londense beurs. Beleggers reageren hiermee op het slechte nieuws van CMG's Amerikaanse branchegenoot Ariba, dat tegenvallende resultaten voor het tweede kwartaal voorspelde.