Protest deel van toneelaffiche

Overal in Amsterdam is het affiche van de voorstelling Lulu, met een extreme close up van een vagina, overgeplakt met de actieleuzen: `Kutkerels' en `Alleen mannen maken een affiche zonder kloten.' De plakactie is echter niet het werk van een groep boze feministes, maar van de Theatercompagnie, die het affiche zelf heeft verspreid.

Met de plakactie organiseert de groep zijn eigen oppositie en hoopt zo de controverse een vliegende start te geven. Compagnieleider Theu Boermans: ,,Binnen de groep bestond grote weerstand tegen het affiche. Blijkbaar is het beeld krachtig genoeg om hevige gevoelens op te roepen. De vrouwen van de afdeling publiciteit hebben toen zelf een tegenactie bedacht met eigen teksten.''

Ingrid van Ulden, van de afdeling publiciteit: ,,De poster past goed bij de voorstelling. Het toneelstuk gaat over de mannenangst voor de kut van Lulu. Lulu biedt een ééndimensionaal beeld waarmee we genuanceerd omgaan. Voorbijgangers reageren op de poster door een gezichtje erop te tekenen, of door onze actieteksten eraf te scheuren.''

De ontwerper Anthon Beeke, maakte tot voor kort affiches voor Toneelgroep Amsterdam die geregeld blote lichaamsdelen bevatten. Ook deze werden geregeld weggescheurd of beklad. Beeke heeft naast het affiche met de vagina, ook een kleiner affiche zonder beeld gemaakt, met de tekst: ,,0906-BELLULU'', hetgeen staat voor het telefoonnummer: (0906) 235 5858. Wie het nummer draait, hoort een van de opgewonden aanbidders van Lulu.