Nuon stelt bestuursleden aansprakelijk

Gewezen hoofdsponsor Nuon heeft drie bestuursleden van Vitesse persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het betalen van de transfersom van Pierre van Hooijdonk.

Het gaat om een bedrag van zestien miljoen gulden dat de Arnhemse voetbalclub al driekwart jaar te goed heeft van Benfica.

In een interview met de Volkskrant onthulde T. Swelheim vandaag als bestuursvoorzitter van Nuon dat de energiemaatschappij C. Guijt, voorzitter van de raad van toezicht van Vitesse, H. Veenendaal, technisch bestuurslid, en J. Snellenburg, bestuurslid supporterszaken, een brief heeft gestuurd waarin zij verantwoordelijk worden gehouden voor de onprofessionele afhandeling van de transfer van Van Hooijdonk naar het Portugese Benfica.

De onderhandelaars Guijt en Veenendaal verzaakten een bankgarantie te vragen en regelden evenmin de afhandeling van de BTW. Bovendien werd de transfer niet afgesloten volgens de regels van het Nederlandse recht.

In een later stadium werd de BTW alsnog geregeld en werd het contract volgens het Europese recht opgesteld. Geen oplossing werd gevonden voor de ontbrekende bankgarantie. Maar daarover doet Vitesse-voorzitter J. Vaessen vrij laconiek. ,,Een bankgarantie geeft geen wettelijke zekerheidsstelling.'' Met andere woorden: Nuon staat juridisch zwak.

Vaessen kan zich dan ook niet voorstellen dat Nuon zijn medebestuursleden nog steeds voor het geld wil laten opdraaien. In een reactie op het nieuws spreekt hij van een `canard' en een `emotionele reactie' van Swelheim. De voorzitter: ,,Die brief van Nuon ontvingen wij op 1 december 2000. Op 18 december schreven wij terug dat de onderhandelaars naar eer en geweten hebben gehandeld en onmogelijk persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld. Het klopt dat zij overstandig zijn geweest, maar in onze ogen is er geen sprake van grove nalatigheid. En waarom Snellenburg aansprakelijk is gesteld, snap ik niet. Hij was niet eens bij de onderhandelingen aanwezig.''

Vaessen was vanochtend onaangenaam verrast door Swelheims loslippigheid, omdat hij niet beter wist dan dat de kwestie was afgehandeld. ,,Wij hebben namelijk nimmer een reactie op die brief van 18 december gehad'', meldt de Vitesse-voorzitter. ,,Bovendien is Nuon er nadien in de verschillende gesprekken die we hebben gevoerd nooit op teruggekomen. En in het licht van de nieuwe constructie, waarin Nuon van Vitesse is losgeweekt, begrijp ik Swelheim helemaal niet. Wat hebben zijn uitspraken nu voor zin? Ik kan het niet anders uitleggen dan dat Swelheim zijn gram wil halen. Vooralsnog beschouw ik zijn uitspraken als een storm in een glas water.''