MUNICH RE HOUDT HET BEIERS

Als Allianz eindelijk besluit om de door belangen over en weer dichtgetimmerde financiële sector in Duitsland uit elkaar te trekken, zullen de brokstukken niet altijd terechtkomen waar de kleinere vissen ze graag willen hebben. Munich Re, de Beierse verzekeraar, beweert dat het domino-effect van de overname van de Dresdner Bank door Allianz gunstig zal uitpakken voor haar eigen plannen om haar afhankelijkheid van de herverzekeringsactiviteiten te verminderen. Maar het is onwaarschijnlijk dat Munich Re, dat er nog steeds van uitgaat dat het over twee jaar voor 20 procent eigendom van Allianz zal zijn, zelf aan de touwtjes getrokken heeft.

Munich Re verkoopt haar minderheidsbelangen in Dresdner en in Allianz Life aan Allianz. Dat lijkt in beginsel verstandig, maar bedragen worden niet genoemd. De betrokkenheid van Munich Re bij bankzaken beperkt zich nu tot de eveneens Beierse HypoVereinsbank. Met een veel groter belang van 27,5 procent is Munich Re de grootste aandeelhouder geworden in de op één na grootste bank van Duitsland. Dat duidt eerder op lokale machtspolitiek dan op het verdedigen van de belangen van haar aandeelhouders. Toch kunnen er op operationeel gebied voordelen zijn. Hypo zal nu alleen nog maar polissen verkopen van Munich Re's dochter Ergo, de nummer twee op de Duitse markt voor levensverzekeringen.

Munich Re wil daarom haar belang in Ergo vergroten tot 95 procent. Het aanbod van 176 euro per aandeel is zeker niet genereus, maar Munich Re hoopt dat de andere aandeelhouders zo bang zullen zijn voor de gevolgen van nieuwe, strengere regels voor de waardering van bedrijven met kleine hoeveelheden vrij verhandelbare aandelen, dat ze zullen instemmen met de deal. Dan zou Munich Re nog geld overhouden voor andere overnames.

Munich Re suggereert dat deze transacties strategisch verantwoord zijn. Maar zonder gedetailleerd cijfermateriaal, of zelfs maar een korte uiteenzetting voor analisten, zullen beleggers het idee hebben dat de deals eerder door Allianz zijn ingegeven dan door gunstige winstvooruitzichten.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Antonia Feuchtwanger