Mond- en klauwzeer 2

Een transport van kalveren dat van Ierland via Frankrijk naar ons land vervoerd is onderweg besmet met mond- en klauwzeer.

Levende beesten worden massaal als goederen door heel Europa getransporteerd. Wat het gezond verstand tart is dat `tout l'Europe' verbaasd opkijkt als er onder deze omstandigheden een vanouds berucht besmettelijke dierziekte weer de kop opsteekt, deze zich binnen no-time over grote verbieden kan verspreiden.

Toepassing van een goed werkend serum is niet toegestaan omdat een aantal (ten opzichte van de interne Europese relatief marginale) markten het importeren van vlees van ingeënte dieren niet toelaat. We kunnen het echter niet op twee manieren hebben: Óf we stoppen met het slepen van levende dieren over het hele continent óf we beschermen deze via vaccinatie tegen ziekten die ze onderweg kunnen oplopen. Nog beter zou zijn dit hele moreel verwerpelijke euro-biocircus te laten ophouden en boeren een kans geven om hun dieren voor een eerlijke prijs op een wellicht wat lokalere markt te laten afzetten.

    • Carel Ris