MENS EN MEDIA: RANO (9)

Voor Rano van der Kust geldt Dragonball Z als absolute favoriet. Hij kijkt ernaar op tv, doet er spelletjes mee op de website van Cartoon Network en verzamelt er kaarten van. Waar gaat het over? ,,Goku, opgevoed door mensen op aarde, is geschokt als hij ontdekt dat hij afstamt van de Saiya-Jin, een meedogenloos volk van de planeet Vegeta, en naar aarde is gestuurd als baby om de planeet te veroveren.'' Zo begint op een van de vele Dragonball-Internetsites een samenvatting van de Dragonball-saga, net als Pokémon voortgekomen uit een Japanse Manga-strip. In Dragonball Z ontspint zich in het universum een gecompliceerde oorlog tussen planeet- en aardbewoners, elk uitgerust met een eigen energieniveau en aanvalsspectrum.

Voor Rano geldt Goku Super Saiyan 4 als het indrukwekkendste personage. Goku beschikt over een rijk assortiment `aanvallen'. Of in Dragonball-taal: heeft veel soorten `Stuputa'. GSS4 legt zijn hand op de knie, dan komt de aanval uit zijn voet. Maar hij kan zijn aanvalskracht ook in zijn zwaard stoppen. Majin-Bu is heel gevaarlijk. Dan legt GSS4 zijn handen langs zijn hoofd, komen daar allemaal Chinese werpsterren uit. Er zijn maar vier saiyans die daar tegen kunnen: Goku, Trunks, Vegeta en Gohan. Vegeta komt van de gelijknamige planeet, waar hij prins is. Trunks komt uit de toekomst. Hij is half-robot-half-mens en waarschuwt de mensen voor de aanvallen van Andriots.

Door Cartoon Network heeft Rano geen horloge nodig. Beginnen de Power Puff Girls, dan is hij nog een half uur verwijderd van zijn favoriete serie. Zodra Dragonball Z komt en het is donker, weet hij dat het negen uur `s avonds is. Heeft hij een aflevering gemist, dan is op zaterdag- en zondagochtend om half tien de rewind: alle afleveringen van de afgelopen week.

De enige programma's die Rano verder interessant vindt, zijn `multicultureel'. Daarin leert hij over het land waar zijn moeder en vader vandaan komen: Suriname.