McCain wint eerste slag over campagnefinanciering

De Senaat van de Verenigde Staten heeft de financiering van politieke campagnes aan banden gelegd. Met 59 tegen 41 stemmen werd een wet van die strekking aanvaard, waar hard voor was gevochten door de senatoren John McCain en Russel Feingold.

De wet verbiedt `soft money', de financiële bijdragen van grote bedrijven, vakbonden en rijke individuen, die een vaagheid in de bestaande campagne-wetgeving uitbuiten. Zij betalen geld aan politieke partijen voor algemene politieke doelen. In werkelijkheid wordt dat geld gebruikt om campagne te voeren voor bepaalde kandidaten.

Na twee weken hard onderhandelen werd een geamendeerde tekst aanvaard, die de limiet van individuele campagne-giften verhoogt van 1.000 naar 2.000 dollar. Het bedrag dat individuele burgers in totaal aan kandidaten en partijen mogen geven werd verhoogd tot 75.000 dollar per twee jaar. Negatieve tv-reclame van actiegroepen wordt in de laatste weken van campagnes geweerd.

De wet moet nog naar het Huis van Afgevaardigden, waar veel oppositie tegen hervorming van de campagne-financiering bestaat. Daarna moet president Bush de wet nog ondertekenen. Hij heeft gezegd de tekst wellicht te zullen steunen, hoewel bekend is dat hij geen voorstander is van de wet.