Kopers gezocht voor Dresdners zakenbank

Heeft iemand belangstelling voor een middelgrote zakenbank met een goede reputatie op het gebied van aandelen en fusies? Bel dan Allianz maar. De Duitse verzekeringsgigant verwerft Dresdner Kleinwort Wasserstein als onderdeel van zijn overname van de Dresdner Bank, maar wil eigenlijk helemaal geen zakenbank hebben. Allianz is vooral geïnteresseerd in schaalvergroting bij het vermogensbeheer en in een netwerk van filialen voor de verkoop van zijn producten. Als er een ander bedrijf met een goed bod voor DKW komt, zal Allianz waarschijnlijk snel toehappen.

DKW is altijd gewoon een divisie van Dresdner geweest, zonder eigen balans. Daarom kon het niet zo makkelijk verkocht worden. Maar na de overname door Allianz zal DKW zelfstandig opereren. Bovendien zal een deel van de aandelen over twee tot drie jaar naar de beurs gebracht worden.

Deze veranderingen zijn het gevolg van de niet aflatende druk van de zakenbankiers van DKW. Sinds het mislukken van de fusie tussen Dresdner en de Deutsche Bank vorig jaar hebben de zakenbankiers voor hun onafhankelijkheid op de bres gestaan.

Omdat Allianz geen eigen zakenbank heeft, doen zich niet dezelfde problemen als met de Deutsche Bank voor. Toch hebben de bankiers van DKW een prijs bedongen voor hun steun aan de deal: niet alleen zelfstandigheid, maar ook een pakket opties ter waarde van ongeveer 20 procent van DKW's aandelen. Nu de waarde van DKW geschat wordt op zo'n 8 miljard euro, is dat geen geringe prikkel om hen ervan te weerhouden overboord te springen. Voor veel betrokkenen zal het de tweede keer binnen een jaar zijn dat hen zoiets overkomt. Toen Wasserstein vorig jaar voor 1,5 miljard euro door Dresdner werd overgenomen, werden zijn bankiers met gouden handboeien vastgeketend. Hun collega's van Dresdner Kleinwort ontvingen een loyaliteitspremie van 500 miljoen euro om hen na het fiasco met de Deutsche Bank binnen te houden.

Toch is het onzeker of DKW ooit aan zijn beloofde beursgang toekomt. De zakenbanksector is hard aan consolidatie toe. En er wordt nog steeds aan getwijfeld of DKW groot genoeg is om het alleen te redden. Maar in het huidige gure financiële klimaat is het voor zakenbanken niet makkelijk om een partner te vinden. Daarom zullen de bankiers van DKW waarschijnlijk niet al te hard tekeer gaan, als zich toch iemand meldt. Tenslotte kunnen ze er dan zelf ook weer beter van worden.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Hugo Dixon