IMF-topman pleit voor verlaging van rente in Europa

Directeur Horst Köhler van het Internationaal Monetair Fonds heeft gisteren aangedrongen op een renteverlaging door de Europese Centrale Bank, om de vertraagde groei in de twaalf eurolanden weer een impuls te geven.

Köhler sprak in de Bundestag, de Duitse Tweede Kamer, in Berlijn. Hij waarschuwde dat het IMF zijn voorspelling voor de economische groei in de eurozone voor dit jaar waarschijnlijk moet verlagen tot 2,5 procent. In de laatste World Economic Outlook van het fonds, die in oktober werd gepubliceerd, werd nog een groei van 3,4 procent voor de eurozone voorspeld.

De gemiddelde groei in de hele wereld zal volgens de IMF-directeur waarschijnlijk uitkomen op ruim 3 procent. In oktober voorspelde het fonds nog een wereldgroei van 4,2 procent voor dit jaar, maar onlangs werd dat cijfer al bijgesteld tot 3,4 procent. Voor de wereldeconomie als geheel is de inflatie volgens Köhler nog geen probleem, ,,en er is voldoende politiek-economische manoeuvreerruimte om recessiegevaren af te wenden'' in de wereldeconomie, zei hij.

Een renteverlaging door de Europese Centrale Bank zou zeker helpen de Europese economie een steun in de rug te geven, aldus Köhler, ,,maar minstens zo belangrijk is dat Europa meer ambitieus voortgang maakt met zijn [economische] hervormingen.''

Vorige week besloot het ECB-bestuur in Frankfurt het belangrijkste rentetarief ongewijzigd te laten, ondanks de vertraagde economische groei en de scherpe daling van aandelenkoersen op alle beurzen. Die beslissing had een verdere waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar tot gevolg. Köhler zei gisteren te verwachten dat de euro op korte termijn zwak zal blijven.

De ECB is de enige grote centrale bank die dit jaar nog geen renteverlaging heeft willen doorvoeren. Op 11 april vergadert het bestuur weer. De IMF-directeur zei dat het bestuur van de Amerikaanse `Fed' – het stelsel van centrale banken – met drie renteverlagingen in de Verenigde Staten van in totaal 1,5 procentpunt ,,daadkracht heeft gedemonstreerd''.