IHC mikt op verhuur van opslagreservoirs in zee

IHC Caland (leverancier van materiaal voor de bagger- en offshore-industrie) gaat het eigen vermogen de komende jaren vooral inzetten om leaseorders binnen te halen in de offshore. Oliemaatschappijen willen bij bouwers als IHC steeds vaker liever een product leasen dan kopen. Daardoor wordt IHC gedwongen de geleverde producten op de eigen balans zetten.

Het bedrijf had eind vorig jaar een eigen vermogen van 397 miljoen euro, op een balanstotaal van 828 miljoen euro. IHC wil deze sterke solvabiliteit beperkt gaan inzetten voor overnames. Onlangs besloot IHC de Amerikaanse platformbouwer Atlantia Offshore over te nemen. Momenteel verricht IHC een boekenonderzoek bij Atlantia, dat is gespecialiseerd in het aanbrengen van verbindingen als kabels en leidingen voor de zogeheten FPSO's (drijvende productieplatforms, meestal gebouwd op een oude mamoettanker). In de Golf van Mexico hoopt IHC Caland binnenkort op toestemming van de Amerikaanse kustwacht om ook daar FPSO's te mogen gebruiken. Maar de Amerikaanse autoriteiten zijn bang zijn voor ongelukken met deze installaties bij wervelstormen die regelmatig in dit gebied voorkomen.

In ieder geval gaat een flink deel van de FPSO's in de lease. Volgens IHC is dat winstgevender dan `gewoon' verkopen. Het bedrijf zegt nauwelijks risico te lopen, omdat de leasecontracten vaak zo lang zijn dat de installatie aan het einde van het contract helemaal is afgeschreven. IHC moet voor de meeste FPSO-projecten 80 procent van de aanschafprijs lenen bij de bank. De rest wordt gefinancierd uit eigen vermogen. Bijna 90 procent van de materiële vaste activa op de balans bestaat uit verhuurde installaties voor de offshore. 81 procent van de orderportefeuille voor offshore is leasing. Toch wil financieel directeur G. Docherty het bedrijf geen leasemaatschappij noemen. ,,We hebben ook veel gewone leveringen, maar die zie je niet terug in de balans.'' De winst van IHC steeg vorig jaar met 8 procent naar 75,2 miljoen euro (165 miljoen gulden), conform aan de voorlopige cijfers van januari. Dit jaar voorziet het bedrijf een gelijke winst. Voor volgend jaar denkt IHC dat de winst weer zal stijgen.