Hingis wil van haar `verloofde' af

Gisteren getuigde tennisster Martina Hingis voor de rechtbank in Miami tegen een Kroatische man die haar al twee jaar lang hinderlijk achtervolgt. De stalker hangt een gevangenisstraf van één jaar boven het hoofd.

De Zwitserse tennisster Martina Hingis heeft gisteren voor de rechtbank in Miami geëist dat ze niet langer achtervolgd wordt door de 46-jarige Kroaat Dubravko Rajcevic. De stalker valt de nummer 1 van de wereld al ruim twee jaar lang lastig met liefdesbrieven, bloemen en telefoontjes.

Tijdens het toernooi in Miami werd de man net als vorig jaar gearresteerd, omdat hij zich tot drie keer toe had opgedrongen aan Hingis. ,,Ik wil dat deze man uit mijn leven verdwijnt'', zei Hingis in de rechtbank van Miami.

Tijdens een bizarre zitting werd de 20-jarige Zwitserse herhaaldelijk onderbroken door haar stalker, die sinds de scheiding van zijn Australische vrouw is geobsedeerd door het tennisfenomeen. Na het grandslamtoernooi op Roland Garros meldde Rajcevic zich aan de poort van haar huis in Zwitserland.

,,Op advies van mijn manager heb ik deze man zelf verteld dat hij me niet langer moest achtervolgen'', vertelde Hingis aan de Amerikaanse rechter Emas. ,,Hij stelde zich voor als mijn verloofde. Hij bleef bellen, het was om gek van de worden.'' Lachend riep de stalker dat het ,,pure liefde'' moest zijn.

Ook interrumpeerde Rajcevic haar, toen Hingis de vraag moest beantwoorden hoe lang zij telefonisch met haar stalker had gesproken. ,,Zes minuten'', schreeuwde de beklaagde. In diverse interviews met Zwitserse kranten had Rajcevic zijn liefde betuigd voor de vijfvoudig grandslamkampioene. ,,Daar haalde hij steeds de voorpagina's mee'', zei Hingis. ,,Niet waar'', luidde de repliek van haar stalker. ,,Ik kwam niet verder dan de binnenpagina's.'' Na die interventie moest de Amerikaanse jury op last van de rechter de rechtzaal verlaten en werd Rajcevic gemaand de hoorzitting niet langer te onderbreken.

Volgens Hingis bezit de stalker haar adres in Tampa Bay waar ze regelmatig verblijft en is hij op bijna elk vrouwentoernooi aanwezig. ,,Het is een beangstigend idee dat die man me over de hele wereld achtervolgt'', zei Hingis. ,,Tot mijn verbijstering vliegt hij zelfs de oceaan over om mij op toernooien in actie te zien. Ik kan hem nergens ontlopen.'' Daarom wilde ze aanvankelijk niet getuigen tegen de stalker. ,,Ik ben bang dat ik zijn gezicht nooit meer zal vergeten.''

De affaire rond Hingis roept herinneringen op aan de traumatische ervaringen van Monica Seles, die in mei 1993 in Hamburg door een Duitse fan van Steffi Graf met een mes in haar rug werd gestoken. Pas tweeënhalf jaar later keerde de voormalige nummer 1 van de wereld terug in het tenniscircuit. Sindsdien weigert Seles in Duitsland te spelen. Op elk toernooi zijn de veiligheidsmaatregelen voor de tennissers verscherpt na het mesincident met Seles. Toch slaagde Rajcevic er ook dit jaar in Hingis tijdens de Australian Open publiekelijk te benaderen, waarna hij door de politie werd afgevoerd.

Vorige week werd de stalker in Miami opnieuw aangehouden. Rajcevic had na zijn arrestatie vrij kunnen komen tegen een borgsom van twee miljoen dollar mits hij zou beloven Hingis voortaan met rust te laten. Dat weigerde de Kroaat met een Australisch paspoort. ,,Waarom zou ik de vrouw met rust laten met wie ik ooit zal trouwen?'', luidde zijn verweer. De Amerikaanse tennissters Venus en Serena Williams en Lindsay Davenport hoefden gisteren niet voor de rechtbank te verschijnen. De belangrijkste rivalen van Hingis mochten schriftelijk de vraag beantwoorden of Hingis naar hun mening het afgelopen jaar emotioneel beschadigd is door haar stalker.

Nadat ze in de halve finales van het toernooi in Miami werd uitgeschakeld door Venus Williams, filosofeerde Hingis in een vraaggesprek met de Engelse Sunday Telegraph over de eenzaamheid die haar positie met zich mee brengt. De triomfen op de tennisbaan en de miljoeneninkomsten hadden de `Swiss Miss' niet gelukkig gemaakt. ,,Ik zou graag een man vinden met wie ik mijn gevoelens kan delen'', biechtte Hingis op. ,,Maar veel mannen zijn bang voor me, ze raken geïntimideerd door mijn roem. Een beroemde man hoeft niet eens mooi te zijn om zich in de aandacht van talloze vrouwen te verheugen. In mijn aanwezigheid weten mannen zich geen houding te geven, omdat ze in mijn schaduw staan.''

Haar relaties met de tennissers Alonso (Spanje), Heuberger (Zwitserland) en Norman (Zweden) waren geen lang leven beschoren. Gisteren stond Hingis in de rechtbank opnieuw tegenover de man die haar het leven al twee jaar zuur maakt. De Zwitserse bleef redelijk kalm, al diende ze soms pijnlijke vragen van de advocaten te beantwoorden. Of ze toch niet één keer stiekem had geflirt met haar stalker, wilde de advocaat van Rajcevic weten. ,,Absoluut niet'', antwoordde Hingis. ,,Ik heb die man geen enkele aanleiding gegeven te geloven dat ik zijn liefde ooit zal beantwoorden. Ik wil hem juist nooit meer zien, maar hij zegt me pas met rust te laten als hij zijn doel heeft bereikt.''

Wanneer Rajcevic wordt veroordeeld wegens stalking hangt hem een gevangenisstraf van maximaal een jaar boven het hoofd. De rechtzaak tegen de stalker van Hingis zal vermoedelijk nog drie dagen duren.

    • Robèrt Misset