Guggenheim in Brazilië

Het Guggenheim in New York breidt zijn mondiale museumketen uit met vier vestigingen in Brazilië. In de steden Rio de Janeiro, Recife, Salvador en Curitiba zal in de Guggenheim-filialen voornamelijk Braziliaanse kunst tentoongesteld geworden, exposities die vervolgens naar andere vestigingen in Amerika en Europa zullen doorreizen. Dat heeft de Braziliaanse minister voor stedenbouw gisteren bekendgemaakt.

Het Guggenheim museum in New York gaf november jl. al een groep conservatoren en architecten, onder wie `huisarchitect' Frank Gehry, de opdracht naar geschikte locaties in Brazilië te zoeken. Tot september hebben de vier steden de tijd om de zaken architectonisch, museaal en financieel voor te bereiden. Rio de Janeiro wil `zijn' Guggenheim ten koste van zo'n driehonderd miljoen gulden neerzetten in een van de nu verwaarloosde havengebieden, als onderdeel van een veel groter stedenbouwkundig project, met onder meer congrescentra en een zee-aquarium. Tot Rio's favoriete architecten behoren Santiago Calatrava, Alvaro Siza en Jean Nouvel. Frank Gehry ontwerpt vermoedelijk het museum in Salvador, en Curitiba is van plan een bestaand museum van architect Oscar Niemeyer aan te passen.