Europese kraker op Old Trafford

Na 144 groepsduels begint de Champions League vanavond aan het knock-outsysteem. Voor de kwartfinales plaatsten zich drie Spaanse en drie Engelse clubs. De andere ploegen komen uit Duitsland en Turkije. Geen enkele Italiaanse ploeg kwam door de tweede ronde van het Europese hoofdtoernooi.

De grootste voetbalkraker wordt vanavond op Old Trafford gespeeld. Manchester United ontvangt Bayern München, dat gebrand is op revanche na de verloren Europa-Cupfinale in 1999. De Duitse kampioen verspeelde toen in blessuretijd een 1-0 voorsprong tegen de Engelse kampioen. In 1998 behaalden United en Bayern twee gelijke spelen in twee onderlinge groepsduels.

De andere wedstrijd van vanavond gaat tussen Galatasaray en Real Madrid. Het duel in Istanbul is een herhaling van het duel om de Super Cup tussen de houder van de UEFA Cup en de winnaar van de Champions League. Bij die gelegenheid won Galatasaray met 2-1 van Real. Morgenavond speelt Leeds United eerst thuis tegen Deportivo. Arsenal-Valencia is de herhaling van de finale in het Europa Cup 2-toernooi in 1980.

De Nederlandse inbreng in de Champions League blijft beperkt tot vier spelers, van wie alleen Stam kan rekenen op een basisplaats bij United. Zijn land- en ploeggenoot Van der Gouw zit op de reservebank tegen Bayern. Bergkamp mist met Arsenal de wedstrijd tegen Valencia wegens een blessure. Over twee weken is hij wegens vliegangst evenmin van de partij. Makaay maakt morgen wellicht zijn opwachting voor Deportivo tegen Leeds.

In het UEFA-Cuptoernooi, waarin donderdag de halve finales worden gespeeld, zijn de Nederlanders beter vertegenwoordigd. Barcelona-Liverpool is het derde Spaans-Engelse onderonsje in drie dagen. Doelman Westerveld van Liverpool speelt tegen een handvol Nederlanders bij Barcelona. Bij Alaves speelt Jordi Cruijff tegen Kaiserslautern, dat verantwoordelijk was voor de uitschakeling van PSV, de laatste Nederlandse club in de Europese bekertoernooien.

Dick Jol fluit het duel Arsenal- Valencia. Het andere duel van morgen, Leeds-Deportivo, staat onder leiding van de Fransman Veissière. Vanafvond fluit de Spanjaard Lopez Nieto Manchester United-Bayern München, de Italiaan Collina leidt Galatasaray-Real Madrid.