Eis drie jaar tegen Mink K. wegens wapenbezit

De Amsterdamse advocaat-generaal N. Schaar heeft vanmiddag voor het gerechtshof in de hoofdstad een gevangenistraf van drie jaar geëist tegen Mink K. wegens het in bezit hebben van een grote partij wapens. Ook vond de politie een grote hoeveelheid xtc-pillen.

Mink K. wordt in rapporten over de IRT-affaire aangeduid als `topcrimineel'. Hij zou degene zijn die met hulp van corrupte overheidsfunctionarissen duizenden kilo's cocaïne wist in te voeren. Hij werd in 1999 aangehouden nadat in een apartement in Amsterdam een grote hoeveelheid wapens en munitie werd gevonden.

Het ging onder meer om schietparaplu's, mitrailleurs, granaatwerpers en schietkoffers. K. had bij zijn arrestatie een lijst met wapens en prijzen op zak.

In de strafzaak die al maanden duurt proberen de advocaten van K. duidelijk te maken dat hun cliënt een slachtoffer zou zijn van een dubieus opzetje van inlichtingendiensten. Schaar zei vandaag dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat er sprake is van een groot complot tegen K. De wapens werden namelijk gevonden na een volgens justitie `gewone' melding van wateroverlast.

Eerder is in de media gesuggereerd dat onbekende opsporingsambtenaren wateroverlast zouden hebben gecreëerd om K. `erbij te lappen'.

Het hof liet eerder zelfs journalist K. Voskuil van het dagblad Spits gijzelen omdat hij op gezag van anonieme bronnen meldde dat de politie geknoeid zou hebben met het bewijsmateriaal in het pand waar Mink K. werd gearresteerd.

Mink K. zit op dit moment een eerdere straf uit van zes jaar en acht maanden wegens het wapenbezit. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde K. vorig jaar wegens zijn betrokkenheid bij het arsenaal wapens.